Kännykät ja koulurauha

Kysyin opetusministeriltä, aikooko hallitus säätää lailla opettajille oikeuden kerätä oppilaiden puhelimet tarvittaessa pois oppituntien ajaksi työrauhan parantamiseksi. Vastauksessaan kirjalliseen kysymykseeni nyt jo entinen opetusministeri Jukka Gustafsson kertoo, että hallituksella ei ole aikomusta säätää lailla opettajille mainittua oikeutta.

Gustafsson toteaa, että koulun järjestyssäännöissä voidaan antaa määräyksiä puhelimien käytöstä koulupäivän aikana. Säännöissä ei kuitenkaan voida puuttua kännykkäkuvaamiseen, josta on tullut yksi koulukiusaamisen muoto. Apulaisoikeuskansleri on nimittäin tehnyt päätöksen, jonka mukaan koulu ei voi omissa järjestyssäännöissään kieltää valokuvaamista ja videointia koulun alueella, sillä kuvaaminen on sananvapauden käyttämistä.

Kirjoitin kännykkäteemasta myös mielipidekirjoituksen Opettaja-lehteen, ja se on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Aihetta on kommentoitu ainakin Koulua ja kasvatusta -blogissa sekä Twitterissä.

Tänään kirjallisesta kysymyksestäni on juttu Ilta-Sanomissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *