Ryhmäkoon sääteleminen lailla selvitetään

Opetusministeri Jukka Gustafsson on vastannut kirjalliseen kysymykseeni, jossa tiedustelin, aikooko hallitus uudistaa perusopetuslakia siten, että siinä määritellään yleisopetuksen opetusryhmien enimmäiskoko. Gustafsson lupaa, että opetus- ja kulttuuriministeriössä selvitetään, tulisiko perusopetuksen ryhmäkokoja koskevat suositukset muuttaa velvoittaviksi.

Perusopetuslakia uudistettiin viime vaalikaudella siten, että erityisopetus pyritään järjestämään muun opetuksen yhteydessä. Samalla ryhmäkokojen oli määrä pienentyä, kun tukitoimia tarvitsevat oppilaat sijoitetaan tavallisiin opetusryhmiin. Kahdeksan opettajaa kymmenestä kuitenkin kertoo, ettei erityistä tukea tarvitsevia oppilaita oteta huomioon ryhmäkokoja määriteltäessä, vaan ryhmäkoot ovat jopa kasvaneet.

Kuten ministeri vastauksessaan toteaa, ryhmäkokojen tulee olla sellaisia, että opettajalla on aikaa jokaiselle oppilaalle. Riittävän pienessä ryhmässä voidaan lisäksi helpommin pitää yllä työrauhaa, puuttua kiusaamiseen ja ehkäistä koulupudokkuutta.

Jään seuraamaan, mihin ministeriö selvityksessään päätyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *