Laiton autoveron arvonlisävero

KIRJALLINEN KYSYMYS

EU:n alueelta Suomeen tuotujen autojen autoveron arvonlisäveron korvaaminen

Eduskunnan puhemiehelle

Vuosina 2002–2005 EU:n alueelta Suomeen tuotujen autojen autoverosta piti maksaa arvonlisäveroa, jonka korkein oikeus on hiljattain katsonut lainvastaiseksi.

EY-tuomioistuin totesi autoveron arvonlisäveron EU:n lainsäädännön vastaiseksi vuonna 2009. Tuolloin laittomaksi todettua veroa palautettiin niille yksityisautoilijoille, jotka olivat tuoneet auton maahan vuonna 2006 tai sen jälkeen.

Näillä näkymin vuosina 2002–2005 laitonta veroa maksaneille ei ole luvassa palautuksia. Tullin tulkinnan mukaan he voivat saada korvausta vain, jos ovat ehtineet tehdä korvaushakemuksen käräjäoikeuteen vuoden 2012 loppuun mennessä, eli kolmen vuoden kuluessa EY-tuomioistuimen päätöksestä. Lehtitietojen mukaan korvaushakemuksia on jätetty vain joitakin kymmeniä, kun ylimääräistä veroa maksaneita yksityisautoilijoita on ehkä jopa 30 000.

Autoverotukseen perehtyneen juristin Petteri Snellin mukaan (Helsingin Sanomat 10.7.2013) kolmen vuoden valitusaika alkaa kuitenkin vasta korkeimman oikeuden tuoreesta päätöksestä. Näin ollen ylimääräistä veroa maksaneilla olisi edelleen oikeus hakea korvausta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo huolehtia siitä, ettei tulevaisuudessa synny vastaavanlaisia epäselvyyksiä

ja miten hallitus aikoo edistää EU:n alueelta Suomeen tuotujen autojen lainvastaiseksi todettuun autoveron arvonlisäveroon liittyvän korvauskysymyksen oikeudenmukaista ja kohtuullista ratkaisua?

Helsingissä 12. päivänä heinäkuuta 2013

Jussi Niinistö /ps

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *