Voitto suomen kielelle

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen linjasi eilen, että suomen kielen on säilyttävä opetus- ja tutkintokielenä yliopistoissa. Hänen käsiteltävänään oli kaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun liittyvää kantelua. Opinahjo on tästä syksystä alkaen tarjonnut maisteriohjelmia vain englannin kielellä.

Yliopistolaki antaa oikeuskanslerin mukaan yliopistoille laajan harkintavallan sen suhteen, missä määrin muita opetuskieliä voi käyttää suomen rinnalla. Suomen kieltä ei kuitenkaan täysin saa syrjäyttää. Aalto-yliopiston on maaliskuun loppuun mennessä selvitettävä apulaisoikeuskanslerille, mihin toimiin se on ryhtynyt kielitilanteen korjaamiseksi.

Päätös on voitto suomen kielelle, ja lain mukaan ainoa oikea. Yliopistolaissa nimittäin todetaan selkeästi, että yliopistojen opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi, joiden lisäksi voidaan käyttää muita kieliä – siis lisäksi, ei sijasta! Nykytila rikkoo apulaisoikeuskanslerin mukaan myös perustuslain asettamia velvoitteita.

Jätin viime keväänä eduskunnassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kielitilanteesta kirjallisen kysymyksen, johon sain tuolloiselta opetusministeriltä kaksijakoisen vastauksen. Olen tyytyväinen, että nyt kielikysymyksestä on olemassa selkeä kannanotto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *