Mahdollinen vaunuhankinta järkipäätös

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella (mm. MTV:n uutiset 17.12.2013) Suomi ostaa ensi vuoden alkupuolella Hollannista käytettyjä, mutta huollettuja ja päivitettyjä Leopard 2A6 -panssarivaunuja.

Kyseessä on erinomainen uutinen Suomen puolustuskyvyn kannalta. Hankinta on välttämätön etenkin nykyisin käytössä olevien Leopard 2A4 -vaunujen korvaamisen takia.

Leopard. Kuva Ismo Soukola.

Kauppa luo toteutuessaan uutta uskoa maavoimien suorituskykyyn 2020–2030-luvuilla. Julkisuudessa esillä ollutta kaupan hintaa (200 miljoonaa euroa) voi pitää enemmän kuin kohtuullisena.

On tärkeää, että nyt käytössä olevia Leopard-panssarivaunuja ei tuhota, jos ja kun uudemmat vaunut aikanaan saapuvat Suomeen. Samaa järjetöntä virhettä, joka taannoin tehtiin T-72-vaunujen kohdalla, ei saa toistaa. Vanhempia Leopardeja ei saa romuttaa, vaan niille on käyttöä esimerkiksi ajoharjoittelussa, erikoispanssarivaunujen runkoina ja varaosina.

Huonoa asiassa on se, että tieto kaupanhieronnasta vuodettiin eduskunnasta julkisuuteen. Salaisista asioista on osattava pitää suut supussa.

JK Kommentoin asiaa Yle Uutisille ja Radio Suomen Ajantasalle (ajassa 0.55). Jutun tekivät myös Verkkouutiset ja Uusi Suomi. Puolustusministeriö antoi asiasta tiedotteen.

One thought on “Mahdollinen vaunuhankinta järkipäätös”

  1. 2A4:lle on kai useampiakin modernisointi paketteja olemassa, mikäli puolustusvoimien ajatusmaailmassa tankkeja käytetään vain ja ainoastaan offensiivisesti, jolloin niiden pitää olla hyvin moderneja. Eli tältä osin täysin toimivan kaluston romutusuhka leijuu taas ilmassa.

    Syyrian sisällissodassa käytetään mm. T-55 panssareita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *