Keski-Afrikka ja EU:n taistelujoukot

EU:n ulkoministerit hyväksyivät eilen noin 500 sotilaan vahvuisen joukon lähettämisen levottomuuksista kärsivään Keski-Afrikan tasavaltaan. Kyseessä eivät kuitenkaan ole paljon puhutut EU:n taistelujoukot. Kysyä sopii, miksi ei. Kannattaako taistelujoukkokonseptia ylipäätään ylläpitää, jos sitä ei koskaan voida käyttää?

Suomen osallistumisesta ei ole vielä lopullisesti päätetty. Nyt käynnistyy yksityiskohtaisempi suunnittelu.

Perussuomalaisten mielestä Keski-Afrikkaan tulisi lähettää korkeintaan muutamia esikuntaupseereita, sillä tämäkin operaatio joudutaan rahoittamaan velkarahalla. Se edellyttää siis lisäbudjettia samaan aikaan kun Suomen valtion velkaantuminen jatkuu rajua tahtia. Ja oman maan puolustus rapautuu.

Suomen pitää toki olla mukana auttamassa maailman hädänalaisia, mutta meidän on samalla muistettava lopultakin pieni kokomme ja rajalliset resurssimme.

Meidän on myös hyvä seurata, mitä muut maat, esimerkiksi tavanomainen verrokkimme Ruotsi, aikovat tehdä.

Viro yllätti, kun se ilmoitti lähettävänsä peräti 55 sotilasta. Se kokee Keski-Afrikan tasavallan EU-operaation selvästi profiloitumisen paikkana; samaan tapaan virolaiset ovat olleet näyttävästi mukana Afganistanin ISAF-operaatiossa.

Kommentoin asiaa eilen Ylen uutisille (noin ajassa 2.20), joka teki juttupätkän myös nettisivuilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *