Puolustusvaliokunta Libanonissa

Olin puolustusvaliokunnan delegaation kanssa tutustumassa UNIFIL-rauhanturvaoperaatioon Libanonissa 27.–29. tammikuuta.

UNIFIL-operaatiota voi luonnehtia perinteiseksi rauhanturvaoperaatioksi tai sinibarettioperaatioksi, sillä se on suoraan YK:n johtama kriisinhallintaoperaatio toisin kuin vaikka Afganistanin Nato-vetoinen ISAF-operaatio.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö vastaanottamassa kunniakomppaniaa UNIFIL-päämajan edessä.

UNIFIL-operaation kolme keskeisintä tehtävää ovat: valvoa Israelin ja Libanonin välistä jakolinjaa, niin sanottua sinistä linjaa, tukea Libanonin asevoimia ja avustaa Libanonin väestöä.

Tapasimme operaation johtoa, jonka kanssa keskustelimme muun muassa Syyrian sisällissodan vaikutuksista Libanonin herkkään tilanteeseen. Lisäksi tapasimme suomalais-irlantilaisen pataljoonan henkilöstöä.

Suomalaiset rauhanturvaajat tekivät reippaan ja motivoituneen vaikutuksen. Heistä reserviläisiä on kaksikolmasosaa. Taas kerran yleinen asevelvollisuus osoitti hyvät puolensa.

Delegaatio yhteiskuvassa UNIFIL:n päämajassa Naqourassa.

Suomi oli aiemmin mukana UNIFIL-operaatiossa vuosina 1982-2001 ja 2006-2007. Palasimme 2012, ja viime vuoden lopulla Suomi otti johtovastuun suomalais-irlantilaisessa pataljoonassa.

Suomalaisten vahvuus on tällä hetkellä vajaa 350 rauhanturvaajaa. Operaatiossa on tarkoitus näillä näkymin jatkaa vuoteen 2015 asti.

Matka taittui turvallisesti: panssaria ja suojaliivejä.

Matkalle osallistuivat lisäkseni kansanedustajat Sofia Vikman (kok), Mikko Savola (kesk), Ismo Soukola (ps), Esko Kurvinen (kok) ja Eero Suutari (kok) sekä valiokuntaneuvos Juha Martelius.

Matkalla oli mukana myös puolustusministeriön kansliapäällikön, kenraaliluutnantti Arto Rädyn johtama delegaatio.

Sade piiskaa. Etualalla vasemmalta kansanedustajat Ismo Soukola ja Mikko Savola. - Kuvat Puolustusvoimat.

JK Verkkouutiset kertoo, kuinka meitä kuljettanut lentokone törmäsi lintuun. Jouduimme palaamaan koneen tarkistusta varten Bukarestiin, johon olimme tehneet välilaskun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *