Tievero ja invalidien autot

Liikenne- ja viestintäministeriön asettama Jorma Ollilan johtama työryhmä ehdottaa, että Suomessa otettaisiin käyttöön kilometriperusteinen tievero. Sillä korvattaisiin nykyiset auto- ja ajoneuvoverot. Ollilan työryhmän esitys ei ole kannatettava monestakin syystä.

Esitykseen sisältyy myös ongelma, joka liittyy invalidien autoilun tukemiseen. Invalidien itsenäinen liikkuminen on monesti yksinomaan henkilöauton varassa. Julkisen liikenteen verkosto on monin paikoin heikko, ja sen esteettömyydessä on puutteita. Tällä hetkellä invalidien liikkumista tuetaan myöntämällä heille palautusta tai huojennusta auto- ja ajoneuvoveroista.

Nykyisten auto- ja ajoneuvoverojen poistuminen veisi mennessään invalidien autoilun tukemiseen suunnatut helpotukset. Toistaiseksi ei ole käynyt ilmi, aiottaisiinko mahdollisessa uudessa kilometripohjaisessa tieverojärjestelmässä jollakin keinolla helpottaa autoilevien invalidien verotaakkaa.

Siksi jätin hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelen, miten invalidit aiotaan huomioida suunnitellussa tieverojärjestelmässä, jossa heidän nykyiset verohelpotuksensa katoaisivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *