Väliraportti ei vakuuta

Keski-Uudenmaan kahdeksan kunnan yhdistymisselvityksen väliraportti on valmistunut. Parhaillaan kunnissa laaditaan vastineita. Selvityksen loppuraportti valmistuu kesällä, ja päätökset on tarkoitus lyödä lukkoon syksyllä.

Väliraportti ei vakuuta ainakaan allekirjoittanutta. Yhdistymisen haitat ovat hyötyjä suuremmat.

On hyvä, että väliraportissa myönnetään Keski-Uudenmaan kuntien välisen kilpailun olevan pääsääntöisesti alueelle eduksi.

Toisaalta raportissa painotetaan kautta linjan niin sanottua suuruuden ekonomiaa. Sen kautta on toki mahdollista hakea säästöjä – ainakin henkilöstö- ja talouspalveluiden osalta, mutta yleisesti ottaen alueemme ihmisen kokoiset kunnat toimivat ketterämmin ja kustannustehokkaammin kuin Helsingin, Espoon ja Vantaan isot kaupungit.

Totta on, että kuntatalouden tulevaisuus näyttäytyy vaikeana niin meillä kuin muualla maassa. Väestö vanhenee, tulot eivät riittävästi kasva suhteessa menojen kasvuun ja lisäksi hallitus leikkaa kuntien valtionosuuksia.

Sopeutustoimia tarvitaan, mutta terveen järjen mukainen ratkaisu tulevaisuuden haasteisiin ei kuitenkaan ole Keski-Uudenmaan jättikaupunki.

Ensinnäkin jättikaupunki murentaisi lähipalveluja. Väliraportista heijastuva keskittävä ja tasapäistävä politiikka kurittaisi reuna-alueita ja paisuttaisi byrokratiaa. Päiväkoteja, kouluja ja terveyspalveluita katoaisi.

Toiseksi lähidemokratian kannalta yhdistyminen olisi onnetonta keskiuusmaalaisille.

Ken uskoo, että itsenäisten kuntien päätöksentekoelinten tilalle perustettava keskusjohtoinen järjestelmä jonkinlaisine kaupunginosavaltuustoineen innostaisi ihmisiä äänestämään saati luottamaan äänensä voimaan?

Lisäksi ei pidä unohtaa, että hallitus valmistelee parhaillaan metropolilakia. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä koskeva sote-lakikin on vireillä. Hämmennys kuntakentällä on melkoinen.

Tällä hetkellä keskiuusmaalaiset luottamushenkilöt ovat lähellä kuntalaisia ja vuorovaikutus on toimivaa. Miksi muuttaa toimivaa järjestelmää?

Kolumni julkaistu Keski-Uusimaassa 6.1.2014.

One thought on “Väliraportti ei vakuuta”

  1. Tähän kannanottoosi ei ole mitään lisättävää !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *