Energiatodistuslaki puhutti

Eduskunnassa keskusteltiin eilen energiatodistuslain muuttamiseen tähtäävästä lakialoitteesta. Aloitteessa ehdotetaan, että vanhojen talojen kohdalla luovuttaisiin energiamuotokertoimista ja että todellinen energiankulutus tulisi aina ilmoittaa todistuksessa.

Aloite on kannatettava, sillä nykysysteemi on kallis, byrokraattinen ja monimutkainen. Oli ilahduttavaa huomata, että myös monet hallituspuolueiden kansanedustajat olivat lain muuttamisen kannalla, vaikka juuri nykyisten hallituspuolueiden voimin laki aikanaan vietiin läpi.

Nykymuotoisesta todistuksesta kärsijöiksi joutuvat etenkin sähköllä lämmittäjät, joiden talon arvo voi pahimmillaan laskea todellista suuremmalta vaikuttavan energiankulutuksen vuoksi. Laki määrää sähkölämmitteiselle talolle korkeimman energiamuotokertoimen, sillä se pitää sähköä vähiten ympäristöystävällisenä vaihtoehtona. Tässä kohdin on unohtunut, että sähkökin voi olla uusiutuvilla energialähteillä, esimerkiksi vesivoimalla, tuotettua.

Totesin puheenvuorossani, että energiamuotokertoimet voivat olla perusteltuja uusien rakennusten kohdalla, sillä niillä voidaan ohjata rakentajia valitsemaan ympäristöystävällisiä lämmitysmuotoja. Vanhojen talojen kohdalla on kuitenkin kohtuutonta, että ihmisiä rangaistaan valinnasta, jonka he ovat aikoinaan tehneet vallitsevien suositusten valossa. Esimerkiksi 1960- ja 1970-luvulla suorastaan suositeltiin sähkölämmitystä kansalaisille.

Energiatodistuslain muuttamiseksi on vireillä myös kansalaisaloite. Nimiä on kasassa tarvittava määrä, joten aloite tuotaneen eduskuntaan kevään aikana. Keskustelu aiheesta siis jatkuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *