Kyselytunnilla miinoista

Eduskunnan suullisella kyselytunnilla käsiteltiin eilen muun muassa Ukrainan tilannetta. Pääsin esittämään puolustusministeri Carl Haglundille kysymyksen, jossa tiedustelin viime päivinä puhuttaneista jalkaväkimiinoista.

Jussi Niinistö/ps: Ukrainan kriisi on tosiaan näkynyt jo ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ja heijastunut Suomeen sikäli, että jalkaväkimiinatkin ovat nousseet esille, etenkin tämä Ottawan sopimus. Jalkaväkimiinat eivät ole poistuneet taistelukentältä, vaikka Suomi omat putki- ja sakaramiinansa tuhoaakin, ja uskon, että kaikki maanpuolustukseen realistisesti suhtautuvat ymmärtävät jalkaväkimiinojen merkityksen koko maan puolustukselle.

Tässä mielessä haluaisin nostaa esiin kysymyksen Suomen valmiudesta kriisin koittaessa käynnistää kotimainen massamainen miinantuotanto. Se, siis valmius, puhun nyt valmiudesta, on ymmärtääkseni Ottawan sopimuksen mukainen. Kysyn ministerin mielipidettä tähän valmiuteen.

Lisäksi kysyn varusmieskoulutuksesta. He oppivat kyllä tunnistamaan miinoja, koska ne eivät poistu taistelukentältä, vaikka me ne itse tuhoamme, omat miinamme. Mutta, eikö heitä edelleen voisi opettaa myös käyttämään kaiken varalta näitä jalkaväkimiinoja?

Puolustusministeri Carl Haglund: Kun tämä päätös itse asiassa ennen minun tuloani ministeriksi tehtiin, että näistä jalkaväkimiinoista luovutaan, niin silloin myös tehtiin päätös, että siirrytään korvaaviin asejärjestelmiin, ja näin ollaan myös toimittu. On hankittu viuhkapanoksia, lennokeita ynnä muita, joiden eri asejärjestelmien korvaava vaikutus sitten kattaa ne puutteet, mitkä käytännössä tässä jalkaväkimiinapäätöksessä syntyvät.

Edustaja Niinistö on aivan oikeassa siinä, että teknisesti varmasti tähän voitaisiin palata, jos joku hyvin vakava kriisi syttyisi. Mutta se on kyllä sitten vakavan poliittisen harkinnan paikka sinä päivänä, ja nyt pitää tosiaan toivoa, että emme joudu niin vakavaan kriisiin, että tämmöiseen harkintaan päädytään.

Nostin miinakysymyksen esiin myös tänä aamuna Ylen Ykkösaamussa (osuuteni alkaa ajassa 8.58, miina-asia 20.50). Yle teki haastattelusta nettiuutisen.

JK Kainuun Sanomat kirjoitti eilisestä kyselytunnista.

One thought on “Kyselytunnilla miinoista”

  1. Mahtaako olla myös niin, että Venäjä käyttää Ukrainan kriisiä tekosyynä joukkojen vahvistamiseen pohjoisilla alueilla voidakseen paremmin vastaisuudessa kontrolloida luonnonvarojen käyttöä siellä. Tai hallitakseen koillisväylää. Muut pohjoiset valtiot eivät käsittääkseni ole siirtäneet joukkojaan samassa mitassa pohjoiseen. Eikä tarkoista rajanvedoista mm mannerjalustan osalta pohjoisilla alueilla liene päästy täyteen yhteisymmärrykseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *