Ukraina opettaa

On syytä pohtia, mitä tämä Ukrainan kriisi opettaa Suomelle. Ennen muuta se on muistutus siitä, että perinteinen sotilaallinen voimankäyttö tai sillä uhkaaminen on edelleen mahdollista politiikan jatkeena myös Euroopassa. Uudet uhat, niin paljon kuin niistä puhutaankin, eivät ole tehneet vanhoja muita keinoja vanhanaikaisiksi. Myös tulevaisuudessa voimankäyttö valtioita vastaan on monien keinojen yhdistelmä. Tämä on syytä ymmärtää ja samalla pitää pää kylmänä.

“Maantieteelle emme mahda mitään”, ja “tosiasiat on tunnustettava”, sanoi Paasikivi. Ei geopolitiikka koskaan mihinkään ole hävinnyt, vaikka kylmän sodan jälkeen näin moni luulikin. Suomen maantieteellinen asema on suurvallaksi palaavan Venäjän ja sotilasliitto Naton raja-alueella lähellä Venäjälle strategisesti tärkeitä alueita.

Sotilaallisesti liittoutumattomana mutta poliittisesti liittoutuneena EU-maana Suomen on osattava todellakin ottaa oppia näistä Ukrainan tapahtumista. Puolustuskykyämme on nykyhallituksen toimesta vastuuttomasti rapautettu leikkauksilla ja jalkaväkimiinakiellolla. Linjaa on muutettava. Suomen on huolehdittava omasta uskottavasta puolustuskyvystään. Ukrainalla ei ollut uskottavaa puolustusta.

Eräänkin kyselyn mukaan liki puolet suomalaisista kokee Ukrainan kriisin uhkaavan maamme turvallisuutta. Turvattomuuden tunteeseen on reagoitava, ja parhaiten se tapahtuu pitämällä huolta puolustuksemme uskottavuudesta. On aika laittaa oman maan puolustus kuntoon. Tukea voidaan etsiä, mutta sen varaan ei voi heittäytyä. Suomea puolustavat suomalaiset. Siksi meillä tulee jatkossakin olla omat vahvat Puolustusvoimat, yleinen asevelvollisuus ja koko maan puolustus periaatteena.

Puheenvuoro eduskunnan Ukraina-keskustelussa 12.3.2014.

JK Keskustelu jatkui illalla Ylen Vaalien välissä –ohjelmassa, josta Yle teki myös seuraavat uutiset: 1, 2.

One thought on “Ukraina opettaa”

  1. Puolustus kuntoon.

    Venäjä ei ole koskaan hyökännyt Nato-maahan eikä tule hyökkäämäänkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *