Ylellä höperehditään jalkaväkimiinoista

Kenraaliluutnantti Seppo Toivonen on tänään aloittanut maavoimien komentajan tehtävässä. Menestystä työhön! Se ei resurssipulan takia tule olemaan helppo: materiaalihankintojen taso on jäämässä vaarallisen alhaiseksi. Toivonen kantoi Ylen haastattelussa huolta etenkin ilma- ja panssaritorjunnan hankinnoista. Puolustusvoimien lisärahoituksen tarve onkin välttämätön, tästä vallitsee varsin laaja poliittinen yhteisymmärrys.

Ylen haastattelussa, jonka oli tehnyt toimittaja Susanna Pekkarinen, höperehditään jalkaväkimiinakysymyksestä. Puurot ja vellit ovat menneet sekaisin Ylellä: allekirjoittanut ei ole “arvostellut jalkaväkimiinat korvaavia järjestelmiä”. Olen yksinkertaisesti todennut, että miinoja ei voi korvata. Niiden myötä poistuvaa suorituskykyä voidaan toki yrittää paikkailla eri järjestelmillä, kuten haastattelussa erityisesti mainituilla lennokeilla, joita olisi ollut syytä hankkia ilmankin miinojen sotilaallisesti ja taloudellisesti järjetöntä tuhoamispäätöstä.

Kenraali Toivonen toteaa, että on valtionjohdon asia, mitä päätöksiä jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen suhteen tehdään. Näin on. Perussuomalaiset ja nyt myös Kokoomus tuoreella puoluekokouspäätöksellään kannattavat irtautumista sopimuksesta. Tästä ja Puolustusvoimien määrärahoista äänestetään tulevissa eduskuntavaaleissa 2015 ja näistä asioista päätetään vaaleja seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

On syytä todeta, että Puolustusvoimat aikanaan taipui vasten tahtoaan, pitkän väännön jälkeen Ottawan sopimukseen koska jalkaväkimiinojen tilalle luvattiin rahoitus uusien asejärjestelmien hankintaan. Vaihtoehtona oli luu kurkkuun: Suomi olisi viety Ottawan sopimukseen ilman minkäänlaista kompensaatiota Puolustusvoimille.

Kuten Upseeriliiton pääsihteeri Hannu Sipilä Facebook-sivuillani asiaa eilen kommentoi: “käytännössä jokainen yksittäinen upseeri ymmärtää miinojen merkityksen ja ottaa ne mielellään takaisin kalustovalikoimaan, jos siitä tehdään poliittinen päätös eikä samalla oteta rahoja pois muista järjestelmistä”.

J.K.  Kirjoitan tätä jälkikirjoitusta seuraavana päivänä. Teen paluuta Mikkelin päämajasymposiumista, jossa jalkaväkimiinatkin olivat hyvin esillä.  Ylekin on korjannut uutisointiaan. Hyvä!

2 thoughts on “Ylellä höperehditään jalkaväkimiinoista”

  1. YLE ystävällisesti korjasi uutisen. Sen voisi nyt mainita. Alun perinkin oli vähän kyseenalaista, että kannattaako vetää herne nenään, ja alkaa viisastella, että lausunto “miinoja ei voi korvata” ei tarkoittaisi (välillisesti) “korvaavien järjestelmien arvostelua”.

    Nyt sitten ollaan tilanteessa, että YLE korjasi uutisen, ja ainoa nolo jäljellä oleva asia on Niinistön oman juttunsa skandaalilehtimäinen otsikko “Ylellä höperehditään jalkaväkimiinoista”. Olen tosin itsekin sitä mieltä, että jalkaväkimiinat pitäisi palauttaa käyttöön. Jospa kumminkin keskityttäisiin argumentoimaan palauttamisen puolesta, eikä tartuttaisin uutisoinnin lillukanvarsiin.

  2. Hyvä Jusu, kiitos viestistä ja kiitos myös ystävälliselle Ylelle!

    Jalkaväkimiinojen myötä poistunutta aluevaikutusta voisi muuten yrittää tosissaan paikkailla rypäleaseilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *