Mediassa kesän aikana

Kesähelteilläkin mediassa on käyty vilkasta puolustuspoliittista keskustelua. Seuraavassa koostetta kesän ajalta.

Esitin Aamulehdessä 31.7., että Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä pitäisi laatia kiihkoton selvitys. Ehdotukseni nostatti keskustelumyrskyn, jossa otettiin kantaa puolesta ja vastaan. Mielipiteitä tuli presidenttiä ja pääministeriä myöten.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Ylelle antaman lausunnon mukaan Suomen on tarpeen selvittää turvallisuuspoliittinen yhteistyö Ruotsin, Naton ja Yhdysvaltojen kanssa. Myös puolustusministeri Carl Haglund suhtautui esitykseeni myönteisesti.

Pääministeri Alexander Stubbilta ei tullut yhtä lämmintä vastaanottoa, jota Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin kanssa hämmästelimme. Mielestämme on epäjohdonmukaista, että Stubb kannattaa jäsenyyttä ja haluaa keskustella Natosta, mutta ei halua perusteellista Nato-selvitystä.

Melkeinpä jokaisessa itseään kunnioittavassa sanomalehdessä oli ehdotukseni tiimoilta pääkirjoitus. Esimerkkeinä mainittakoon Kaleva, Ilkka ja Kainuun Sanomat.

Keskustelu jatkui 8.8. Yle Päivän kasvo -ohjelmassa, johon pääsin kommentoimaan Ylen laatimaa Nato-gallupia. Sen mukaan Nato-jäsenyyden kannatus on Suomessa noussut Ukrainan kriisin kuluessa.

Totesin, että kehitys on ymmärrettävä, sillä maanpuolustukseen vakavasti suhtautuvat tahot miettivät myös muita vaihtoehtoja, jos kerran kansalliseen puolustusratkaisuun ei tahdota antaa rahaa.

Joka kolmas kyselyyn vastannut Perussuomalaisten äänestäjä kannattaisi Nato-jäsenyyttä. Perussuomalaiset on kuitenkin edelleen virallisesti Nato-kriittinen puolue.

Myös muuta puolustusasiaa on kesän aikana ollut mediassa esillä. Seura-lehden haastattelussa totesin, että mielestäni Suomen varmuusvarastoja ei pitäisi kaventaa, kuten seuraavien kahden vuoden aikana on tarkoitus tehdä. Saatavilla tuloilla ei juuri valtion budjettia paikata – sen sijaan varautuminen kriisitilanteen varalle on järkevää.

Verkkouutisille annoin kommentin Suomen ilmapuolustuksen puutteista.

Heinäkuun puolivälissä Porin SuomiAreenassa käytiin kansalaiskeskustelu puolustuspolitiikassa. Kanssani keskustelemassa olivat muun muassa puolustusministeri Carl Haglund ja parlamentaariseen selvitystyöryhmään kanssani kuuluvat kansanedustajat Ilkka Kanerva, Seppo Kääriäinen ja Johannes Koskinen kanssa. Olimme yhtä mieltä siitä, että lisärahoitus Puolustusvoimille on tarpeen.

One thought on “Mediassa kesän aikana”

  1. Eli 2/3 osaa Perussuomalaisista kannattaa Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *