Politiikan syksy käynnistymässä

Politiikan syksy on käynnistymässä, kuumana kuin helteinen loppukesä. Valtionvarainministeriö julkisti ensi vuoden budjettiesityksensä ja Venäjä vastapakotteensa.

Taloustilanne näyttäytyy kaikkea muuta kuin suotuisana. Taantumaa pukkaa – edelleen. Työttömyys, laimea kulutus ja pakotepolitiikka jarruttavat kansantalouttamme.

Budjettiesitystä joudutaan rukkaamaan. Venäjän länsimaille asettamat pakotteet tulevat vaikuttamaan Suomen talouskasvuun. Vaikka Stubbin hallitus työstääkin budjettia vaalivuodelle, ei saa olla naiivi. Asiantuntijoiden mukaan Suomen kansantalous tulee kuulumaan pakotepolitiikan suurimpiin kärsijöihin.

Huomionarvoista budjetissa on myös se, että valtio ottaa ensi vuonna velkaa aiempia vuosia vähemmän. Valtionvelka kuitenkin saavuttaa 100 miljardin euron rajan. Silloin ylittynee eräs haamuraja: velkaa on tuolloin jo noin 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Voi olla, että eduskunta joudutaan kutsumaan koolle ennen aikojaan. Se sopii.

2 thoughts on “Politiikan syksy käynnistymässä”

  1. Syksyllä aiheeksi noussee myös Suomen puolustus. Kysyn seuraavaa: onko aiheellista pohtia Nato-yhteensopivuudesta luopumista, Suomen puolustuksen vahvistamiseksi? Ajatus lähtee siitä, että Nato – vaikka puolustusliitto onkin – ei liene ikinä tehnyt mitään muuta kuin hyökännyt. Suomella taas on puolustusvoimat, joiden tärkein tehtävä on hyökkäyksen torjuminen. Suomen puolustuksen kannalta tärkeitä ovat siis hyvä ilmatorjunta, vahva tykistö ja muut puolustusaseet, kun taas Nato painottanee enemmän hyökkäyskaluston hankkimista. Tätä kautta voisi ajatella, että puolustussotaan sopivan kaluston hankinnan painottaminen parantaisi Suomen puolustuksen uskottavuutta. Samalla Suomi asemoituisi selkeämmin puolueettomaksi maaksi. Mitä mieltä olette asiasta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *