Kurdikenraalit kylässä

Eduskunnassa vieraili kurdikenraalien delegaatio. Irakin Kurdistanista saapunut joukko oli kierroksella pohjoismaissa kertomassa Pohjois-Irakin turvallisuustilanteesta ja pyytämässä tukea taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Kurdikenraalit
Kurdien Peshmerga-armeijalla on 1 050 kilometriä puolustuslinjaa Isisiä vastaan. Isis kontrolloi laajoja alueita Irakissa, ja järjestön hallussa on mm. Irakin armeijalta ryöstettyjä tai haltuun otettuja amerikkalaisperäisiä aseita noin 200 000 sotilaan varustamiseen; myös tykkejä, kranaatinheittimiä ja panssaroituja kulkuneuvoja.

Kurdiarmeijalla on käytössään lähinnä vanhempaa, kevyttä aseistusta, jolla on vaikea pidemmän päälle puolustautua Isisin modernia, raskasta aseistusta vastaan. – Toinen kysymys on kuitenkin se, kuinka kauan Isisin jenkkikulkuneuvot toimivat aavikko-olosuhteissa ilman asianmukaista huoltoa.

Kurdikenraalit kertoivat Peshmergan tarvitsevan pikaisesti tukea Isisin leviämisen pysäyttämiseksi. Aseavun lisäksi he toivovat taloudellista ja humanitaarista tukea, sillä Isisin raakalaismaista toimintaa on paennut Kurdistanin alueelle jo 1,4 miljoonaa pakolaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *