Kyberhypetys aisoihin

Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstan kirjoitukset ovat usein puisevaa luettavaa – etenkin aamutuimaan, kun ei ole vielä oikein herännyt. Tänään kuitenkin dosentti Jyri Raitasalo Maanpuolustuskorkeakoulusta herätti räväkällä kolumnillaan “Kyberuhat eivät mullista turvallisuuspolitiikkaa” allekirjoittaneessa ajatuksia. Saatoin jatkaa niitä Ylen Ykkösaamussa, jossa olin yhdessä ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen kanssa keskustelemassa informaatiosodankäynnistä.

Dosentti Raitasalo on mielestäni tismalleen oikeassa siinä, että netissä oletettavasti Venäjän lukuun toimivan ns. trolliarmeijan merkityksen ylikorostaminen ja kyberhype ylipäätään ovat viemässä turvallisuuspoliittista keskustelua sivuraiteille.

Sosiaalisen median vaikutus poliittisiin päättäjiin ja sitä kautta Ukrainan kriisin tapahtumiin on lopultakin ollut vaatimaton. Se on enemmänkin rikka rokassa, muotitermiä käyttääkseni osa hybridisodankäyntiä.

Edellä oleva ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että yhä enenevässä määrin tarvitsemme hyvää medialukutaitoa. Sitä suomalaisilla periaatteessa on, yleissivistyksemme on verraten korkealla tasolla. Suomalaisilla on tietopohjaa ja kriittistä kykyä arvioida eri medioista saamansa tiedon oikeellisuutta.

Informaatiosota on vuosisatoja tai vuosituhansia vanha keino vaikuttaa omiin ja vastapuoleen. Verkottunut nykymaailma tekee sen helpommaksi. Tieto on valtaa ja totuus suhteellista. Suomi kyllä pärjää siinä, jos pidämme jalat lämpiminä ja päät kylminä. Eihän meillä uskottu Moskovan Tiltun sotapropagandaakaan viime sotien aikana.

2 thoughts on “Kyberhypetys aisoihin”

  1. Informaatiosodankäynnin voima ei vielä tunnu Suomessa koska kielimuuri toimii palomuurina eikä kaikilla ole käsitystä miten mittavasta voimasta olisi kyse kun foorumit, kommenttikentät ynnä muut sosiaaliset mediat täyttyvät ja käytännössä hukkuvat pro Venäjä viesteihin ja disinformaatioon.

    Kuten KGB-loikkari Yuri Bezmenov totesi subversio-esitelmissään 80-luvun alussa(youtube), avoin länsiyhteiskunta on hyvin haavoittuva vihamieliselle yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle.

  2. Ongelma onkin siinä että 50 vuotta median kautta tulevaa “amerikkalaista unelmaa” on muokannut suomalaiset hyväksymään sisäisen herruuden. Hämmästyttävällä tavalla amerikkalaisten rikokset näytetään unohtavan. Suuri osa ei edes näe niitä rikoksena. Kiovan vallankumous oli kiistatta USA:n tietoisen pitkäaikaisen toiminnan tulos. Siitä J.Niinistö ei maininnut Ylen ykkösaamussa mitään. Miksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *