Suomenkielinen yliopisto-opetus turvattava

Yliopistolain mukaan yliopistojen opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi. Näiden lisäksi voidaan käyttää muita kieliä. Yliopisto ei kuitenkaan voi luopua sille määrätystä opetuskielestä.

Tästä huolimatta yliopistot ovat alkaneet muuttaa maisteriohjelmiaan englanninkielisiksi. Ensimmäisenä suomen kielestä luopui Aalto-yliopisto, joka muutti kauppatieteelliset maisteriohjelmansa englanninkielisiksi viime syksynä.

Yliopistot panostavat englannin kieleen houkutellakseen ulkomaalaisia opiskelijoita ja tutkijoita. Taustalla lienevät muoti-ilmiön lisäksi ainakin osittain taloudelliset syyt: yliopistot saavat rahaa ulkomaalaisen opiskelijan suorittamasta tutkinnosta.

Valtion varoilla tuetun suomalaisen yliopistokoulutuksen ensisijaisena tarkoituksena tulee kuitenkin olla tutkimuksenteon ohella suomalaisten opiskelijoiden kouluttaminen ja opiskelun mahdollistaminen suomalaisopiskelijoiden omalla äidinkielellä.

Suomen kielen säilyttäminen tieteen kielenä on tärkeää myös kielemme tulevaisuuden kannalta, sillä suomen käytön väheneminen korkeakouluissa tietäisi ennen pitkää kielemme kuihtumista.

Yliopistolaissa pitää jatkossakin säilyttää vaatimus siitä, että korkeakoulutusta – myös ylempään korkeakoulututkintoon tähtäävää – tulee antaa suomen kielellä.

Jätin eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelen, miten hallitus aikoo varmistaa, että suomi säilyy yliopistojen ja korkeakoulujen opetus- ja tutkintokielenä vastaisuudessakin.

J.K. (5.11.2014) Eilisessä kirjoituksessani oli väärinymmärrys. Toisin kuin kirjoitin Tampereen teknillinen yliopisto ei ole muuttanut kaikkia maisteriohjelmiaan englanninkieliseksi, vaan vain osa pääaineista opetetaan englannin kielellä. Tilanne on yhtä kaikki huolestuttava.

One thought on “Suomenkielinen yliopisto-opetus turvattava”

 1. Yliopisto saa siis kannustinrahaa siitä, että ei opeta suomenkielellä ja jättää suomen kansalaisen ilman opiskelupaikkaa? Olisi taas kirveelle töitä ja valitettavasti vain PS kykenisi tuota kirvestä käyttämään, muut eduskuntapuolueet ovat apaattisen lamaantuneita ja sokeita.

  Suomen “kansainvälistymiseen” riittäisi pienempikin määrä ulkomaalaisia opiskelijoita, ei Suomi ole enää mikään kolkko karvalakkinen Neuvosto-satelliitti jonne pitäisi kissojen ja koirien avulla houkutella ei-Suomalaisia, ajat ovat ovat muuttuneet.

  Vaalivinkki:
  1.epäkohtien faktaperäinen listaaminen ranskalaisin viivoin
  2.epäkohdat pahvilapulla äänestäjän postiluukusta sisään
  3.profit vaali-iltana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *