Harjoittelua ja voimannäyttöä

Venäjä on lentänyt viime päivinä sotilaskoneilla tavanomaista enemmän Itämerellä. Lentotoiminta on ollut aktiivista koko vuoden, mutta alkoi merkittävästi vilkastua Suomen itsenäisyyspäivänä.

Arvioni mukaan kyse on sekä Venäjän harjoitustoiminnasta että voimannäytöstä. Venäjä haluaa näyttää olevansa suurvalta, joka on kykeneväinen liikuttelemaan Itämerellä esimerkiksi strategisia pommittajia yhdessä kuljetuskoneiden ja hävittäjien kanssa.

Tämän tyyppisiä harjoituksia on viimeksi nähty Itämerellä kylmän sodan aikaan 1980-luvun lopulla. Yhtä kauan on siitäkin, kun Itämerellä on viimeksi nähty pitkän matkan strateginen pommittaja Tupolev Tu-95, josta Ilmavoimat poikkeuksellisesti julkaisi valokuvan.

Kuva: Ilmavoimat
Tupolev Tu-95. Kuva: Ilmavoimat

Pelästyä ei tarvitse, mutta terästäytyä pitää. Suomen on pidettävä huoli omasta uskottavasta koko maan puolustuksestaan. Ilmavoimiemme on näytettävä, että meillä on kykyä seurata vieraiden valtioiden ilma-alusten liikkeitä.

Ilmavoimat onkin kertonut tehostaneensa Suomen ilmatilan valvontaa. Ilmatilaamme ei ilmavoimien mukaan ole loukattu. Hyvä näin.

Annoin eilen lausuntoja asiaan liittyen useille medioille. Kommenttejani julkaistiin tänään ainakin Ilta-Sanomissa ja Hufvudstadsbladetin paperiversiossa. Netissä julkaistiin STT:n uutisia (versio 1, versio 2).

JK Ilta-Sanomien paperiversion mukaan olen sanonut, että kyse on Venäjän harjoitustoiminnasta ja voimankäytöstä. Toimittajalle on sattunut kirjoitusvirhe. Sanoin, että kyse on voimannäytöstä. Yksi kirjain, iso ero.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *