Vastaus suomen kielestä yliopistoissa

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru on vastannut kirjalliseen kysymykseeni, jossa tiedustelin, miten hallitus aikoo varmistaa, että suomi säilyy yliopistojen ja korkeakoulujen vahvana opetus- ja tutkintokielenä vastaisuudessakin.

Mainitsin kysymyksessäni, että suomalaisissa yliopistoissa leviää villitys muuttaa tutkinto-ohjelmia englanninkielisiksi – huippuna Aalto-yliopisto, joka muutti kaikki kauppatieteelliset maisteriohjelmansa englanninkielisiksi syksyllä 2013.

Ministeri toteaa, että yliopiston päätösvaltaan kuuluu sen määrittely, missä laajuudessa se käyttää muita kieliä lakisääteisten opetus- ja tutkintokielten lisäksi. Yliopisto ei kuitenkaan voi täysin luopua sille määrätyn opetuskielen – suomen tai ruotsin – käyttämisestä.

Hän myös kertoo, että apulaisoikeuskanslerin mukaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päätös tarjota ainoastaan englanninkielisiä maisteriohjelmia ei ole perustuslain velvoitteiden eikä yliopistolain mukainen.

Apulaisoikeuskansleri pyysi Aalto-yliopistolta selvitystä. Saadun selvityksen mukaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu on päättänyt lisätä suomenkielistä opetusta ja perustaa yhden suomenkielisen maisteriohjelman. Toisaalta Aalto-yliopisto insinööritieteiden korkeakoulu on muuttamassa maisteriohjelmien pääaineidensa opetuskieleksi englannin syksyllä 2016.

Sekä apulaisoikeuskansleri että opetus- ja kulttuuriministeriö jäävät seuraamaan asiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *