Venäläismurtajista ei suurta riskiä

Suomi ja Venäjä ovat solmineet keskenään sopimuksen, jonka mukaan maat voivat pyytää ja saada nopeasti jäänmurtoavustusta toisiltaan tilanteessa, jossa oma jäänmurtokapasiteetti ei riitä. Sopimus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Maanpuolustuskorkeakoulun merisotataktiikan pääopettaja, komentaja Jon von Weissenberg on arvostellut sopimusta siitä, että venäläismurtajat voisivat saada tietoonsa salaista tietoa, esimerkiksi vedenalaisten seurantalaitteidemme sijainnin.

En pidä venäläisiä jäänmurtajia suurena riskinä kansalliselle turvallisuudelle. Jäänmurtaja ei ole paras mahdollinen keino vakoilla. Myös Pääesikunnan mukaan luvattoman tiedustelun riski on pieni.

Sen sijaan taloudellinen yhteistyö Suomen ja Venäjän välillä on hyvästä, ja tässä suhteessa Venäjä on Suomelle mahdollisuus. Jäänmurtajiemme käyttöaste kotivesillämme on ollut verraten alhainen, ja tällä sopimuksella sitä voidaan nostaa, sillä Venäjällä on tarvetta jään murtamiselle.

Puhuin asiasta eilen eduskunnassa lähetekeskustelussa. STT teki uutisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *