Suomen puututtava haitalliseen mielipidemuokkaukseen

Eduskunnassa käytiin eilen ajankohtaiskeskustelu Suomen ja Venäjän suhteista. Nostin debattipuheenvuorokierroksella esiin venäläismedian loppuvuodesta pyörittämän huolestuttavan huhumyllyn venäläislasten huonosta kohtelusta Suomessa. Äänessä oli etenkin Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov, mutta taustatukea on tullut myös suomalaisilta epämääräisiltä tahoilta.

Totesin, että tällaisella mielipidemuokkauksella Venäjällä pyritään luomaan kokemusta siitä, että länsivallat kohtelevat venäläisiä huonosti. Näin voidaan esimerkiksi hakea oikeutusta Venäjän voimatoimille.

Siksi Suomen valtiovallan pitää puuttua suoralla tavalla tämänkaltaiseen mielipidemuokkaukseen. Huhuilta on katkaistava siivet, koska huhut voivat aiheuttaa kielteistä suhtautumista Suomeen.

Kysyin ministereiltä, miten Suomen valtionjohto on puuttunut tai aikoo puuttua Venäjällä harjoitettavaan Suomelle haitalliseen mielipidemuokkaukseen.

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja totesi vastauksessaan, että hallitus pitää huolen siitä, että oikea tieto on oikeaan aikaan kaikkien – niin kansalaisten, kansalaisjärjestöjen kuin tiedotusvälineiden – käytettävissä sekä Suomessa että Venäjällä. Tuomiojan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on pyrkinyt aktiivisesti oikaisemaan venäläismedian puheenvuoroja, jotka eivät ole totuudenmukaisia tai rakentavia.

Tuomioja ei kuitenkaan nostaisi asiaa hallitusten väliseksi kysymykseksi. ”Haluaisimmeko me vastata, voisimmeko me vastata, esimerkiksi niihin varmastikin moniin kysymyksiin, joita eräästä suomalaismedian kirjoittelusta Venäjästä voitaisiin esittää?” Tuomioja puolestaan kysyi.

Puheenvuoroni löytyy Youtubesta. Suomen Uutiset teki jutun.