Konkretiaa puolustusyhteistyöhön

Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä arvioiva raportti julkaistiin eilen Tukholmassa melkoisen mediakohun saattelemana.

Raportti antaa niin sanotusti lihaan luiden ympärille: sotilaiden tekemät konkreettiset ehdotukset hahmottavat sitä, miten Suomen ja Ruotsin välisessä puolustusyhteistyössä voidaan edetä. Ehdotukset ovat mielestäni realistisia ja edistävät luottamuksen rakentamista maiden välille.

Raportti ei ota vahvasti kantaa kriisiajan yhteistyöhön, vaan sen tarkoituksena on enemmänkin kehittää rauhan ajan yhteistyötä. Suomen ja Ruotsin puolustusliitto ei ole tavoitteena, mutta se voi häämöttää jonkinlaisena kaukotavoitteena hamassa tulevaisuudessa.

Kuten raportissa todetaan, ensimmäinen ehto yhteistyön kehittämiselle on suojattujen viestiyhteyksien laittaminen kuntoon Suomen ja Ruotsin välillä.

Kommentoin raporttia eilen monille medioille. Sekä Yle että STT tekivät kaksi erilaista juttua (Yle 1, Yle 2, STT 1, STT 2) ja Ilta-Sanomat omansa.

Ylen tv-uutisissa oli eilen kommentoimassa asiaa sekä ennen että jälkeen raportin julkaisun. Kuuden uutisissa on juttu aiheesta ajassa 3.53, kommenttini ajassa 4.16. Puoli yhdeksän uutisissa juttu ihan alussa, kommenttini ajassa 4.50.

Yle

Tänä aamuna olin Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vihreiden Pekka Haaviston kanssa keskustelemassa raportin annista.

Myös Suomen mahdollinen osallistuminen Irakin turvallisuussektorin (kurdien Peshmerga-joukkojen) koulutukseen barbaarimaista terroristijärjestö Isisiä vastaan nousi haastattelussa esiin. MTV haastatteli aiheesta eilen, Yle tänään.

Totesin, että operaatiolla voi olla heijastevaikutuksia myös Suomen sisäiseen turvallisuuteen. Mikäli osallistumme koulutukseen, mikä todennäköiseltä vaikuttaa, voi Suomi olla Isisin iskun kohteena nykyistä herkemmin. Tämä riski on otettava huomioon.

Joukkojemme omasuojan on oltava aina tilanteen mukaisesti paras mahdollinen. Turvallisuudesta ei tingitä.

J.K. Yle julkaisi Isis-uutisen myös englanniksi ja ruotsiksi. STT haastatteli vielä puolustusyhteistyöhön liittyen.

One thought on “Konkretiaa puolustusyhteistyöhön”

 1. Jussi Niinistö:” Suomen ja Ruotsin puolustusliitto ei ole tavoitteena, mutta se voi häämöttää jonkinlaisena kaukotavoitteena hamassa tulevaisuudessa.”

  Sitä sarastusta ei kannata kaivata. Vaikka Suomen ja Ruotsin välillä lukisi paperilla vaikka mitä, en usko että tiukan paikan tullen sillä olisi konkreettista merkitystä.

  Jos siinä tiukassa paikassa Ruotsin vaihtoehdot ovat läjäpäin ruotsalaisia ruumiita ja ohjuksilla mittavasti moskaksi jauhettua ruotsalaista infrastruktuuria vs. mahdollisuus pelkästään julkilausumilla moraalisesti paheksua suurvallan ikävää käytöstä, niin rohkenen epäillä, että Ruotsi valitsisi “ei ruotsalaisia ruumiita” -vaihtoehdon on sillä nimet millaisessa vaan kahdenvälisessä sopimuksessa.

  Jussi Niinistö: “Suomen mahdollinen osallistuminen Irakin turvallisuussektorin (kurdien Peshmerga-joukkojen) koulutukseen”

  Eli suomalaisia sotilaita voisi olla lähdössä neuvomaan ”ei valtiollisen” ryhmittymän taistelijoita tehokkaammiksi tappajiksi. Ihan jees minun puolestani, ei siinä mitään. Jos kerta kurdeja vastaan tällä hetkellä taistelevan vastapuolen johto on sanaillut ohjeeksi tappaa kaikkia länsimaalaisia vauvasta vaariin, niin ihan hyvä vaan jos Suomikin kantaa kortensa kekoon niitä vastaan. Emmehän ole enää lääkäri, vaan tuomari muiden länsimaiden joukossa.

  Mielenkiintoisen kaksinaismoralistiseksi tilanteen tekee Suomen suhtautuminen asevientiin. Olisi täysin vallitsevien nykylinjausten vastaista sallia myytäväksi käypään hintaan aseita samoille joukoille, joita on kuitenkin täysin ok kouluttaa Suomen veronmaksajien rahoilla käyttämään muualta ostettuja aseita. Vieläpä niin, että suomalaisia sotilaita joutuu samalla konfliktialueen vaaroille alttiiksi. Vaikka omasuoja olisi miten hyvä.

  Tämä toisistaan poikkeava suhtautuminen valtakunnan politiikassa eri tukimuotoihin innoitti itseni kirjoittamaan aiheesta jopa oman blogipostauksenkin reilu kuukausi sitten: https://jounimartikainen.wordpress.com/2015/01/13/aseet-ovat-paha-mutta-sotilaskouluttajat-ovat-hyva/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *