Turvallisuudesta ei tingitä

Ääri-islamilainen terroristijärjestö ISIS kylvää tuhoa ja kauhua tappamalla ja raiskaamalla, uhkaamalla ei-muslimeja kansanmurhalla, mestaamalla toimittajia ja avustustyöntekijöitä sekä levittämällä tekemistään kauheuksista vastenmielisiä videoita internetiin. Teoillaan ISIS on osoittanut olevansa ihmiskunnan vihollinen.

Kurdikansan Peshmerga-taistelijat ovat etulinjassa Pohjois-Irakissa tätä raakalaismaista ja häikäilemätöntä vihollista vastaan.

Eduskunnan ulko- ja puolustusvaliokunnissa pohditaan parhaillaan vastausta pyyntöön osallistua operaatioon, jossa Suomi osana koalitiota antaisi sotilaskoulutusta Peshmerga-joukoille. Päätös asiasta on tehtävä pian, sillä koulutukselle on kiireellinen tarve.

Operaatiossa ei ole kyse länsimaiden voimannäytöstä vaan länsi- ja arabimaiden yhteisestä kamppailusta yhteistä vihollista vastaan. Operaatiolle on YK:n periaatteellinen tuki.

Jos lähdemme mukaan operaatioon, ei suomalaisten sotilaskouluttajien turvallisuudesta saa tinkiä. Kouluttajien omasuojasta on huolehdittava todellisen tarpeen mukaan – ei sen mukaan, mitä isännät katsovat soveliaaksi.

Ehkä suurimman riskin suomalaisille aiheuttaa liikkuminen Pohjois-Irakissa koulutuspaikasta toiseen. Etenkin tienvarsipommeihin on syytä varautua.

On myös tiedostettava, että operaatioon osallistumisella voi olla heijastevaikutuksia. Vaarana on, että Irakista ja Syyriasta kotiin palaavat jihadistit syyllistyvät terrori-iskuun koti-Suomessa. Tästä on käytävä perusteellinen ja rehellinen keskustelu, koska ISIS on kehottanut kannattajiaan iskemään koalitioon osallistuvien maiden kansalaisiin.

Viime aikoina terrori-iskuja on tapahtunut Ranskassa, Belgiassa ja viimeksi Tanskassa. Sellainen voi tapahtua myös Suomessa. Pelon lietsomiseen ei kuitenkaan ole syytä. Tilanne on tiedostettava ja viranomaisten tulee siihen varautua.

Samalla meidän on mietittävä maahanmuuttajien kotouttamispolitiikkaamme. Jos ja kun Suomessa asuvia ihmisiä ja jopa Suomen kansalaisia on halunnut hylätä turvallisen yhteiskuntamme ja lähteä tappamaan sekä tuhoamaan raakalaisten riveihin, jokin on pahasti pielessä.

Kolumni julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 1.3.2015.

J.K. MTV:n uutiset haastatteli minua eilen koulutusoperaatiosta. Juttu alkaa noin ajassa 4.30.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *