Pakkoruotsin tilalle ei pakkovenäjää

Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg, joka vuoden 2011 eduskuntavaalien aikoihin sai kansainvälistäkin julkisuutta kirjoiteltuaan Perussuomalaisten vaaliohjelman kuvitteellisista yhtäläisyyksistä natsien rotupuhtausideologioihin, on nyt kunnostautunut antamalla norjalaiselle Aftenposten-lehdelle haastattelun liittyen tulevan hallituksen kielipolitiikkaan. Sundberg pelkää, että suomalaislapset Perussuomalaisten hallitukseen pääsemisen myötä joutuvat opiskelemaan pakkovenäjää.

Sundbergille ja muille huolestuneille tiedoksi, että Perussuomalaiset ei ole ajamassa pakkoruotsin tilalle pakkovenäjää. Kannatamme kielten opiskelussa valinnaisuutta ja kunnioitamme edellisen eduskunnan päätöstä, joka pohjautuu kokoomuksen kansanedustajien Pauli Kiurun ja Sanna Lauslahden seuraavaan lausumaan:

”Eduskunta edellyttää, että hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.”

Eduskunta hyväksyi em. lausuman kuluvan vuoden maaliskuussa. Kysymys on siis alueellisista kokeiluista, eikä pakkoruotsin tilalle tulevaa kieltä ole määritelty. Tältä pohjalta tullaan asiasta keskustelemaan parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa.

Jk. Professori Sundberg jatkaa aiheesta myös Iso-Britannian mediassa.

 

7 thoughts on “Pakkoruotsin tilalle ei pakkovenäjää”

 1. Toivottavasti kokeilua ei rajata vain Itä-Suomeen, eikä varsinkaan pienille alueille. Kaikkien halukkaiden kuntien tulisi saada osallistua kokeiluun. Muuten seuraavalla hallituskaudella RKP voi pysäyttää kehityksen helposti. Tiedämme kaikki, että valtaosa maamme kansalaisista haluaa pysyvästi valinnan vapauden pakkoruotsin tilalle.
  Ja mikä estäisi luopumasta pakosta kerralla, yhtä helpolla lain kirjauksella kuin se aikoinaan lakiin säädettiin? Onko vapaus vaikeampi säätää kuin pakko?

 2. Sen yhden vanhan kirjauksen jälkeen RKP ja hyödylliset idiootit ovat kirjoittaneet kielipykäliä kuin puolustusketjuja tai 1700-luvun lopun tähtilinnaketta, tykit ampuvat kaikista suunnista, lähestyminen vaikeaa. Liittyen siis lähinnä palveluihin ja lakiteknisesti 100% tasavertaiseen asemaan.

  Mutta odotellaan, mitä tulee, pyrkimyksenä tietysti peruuttamaton läpimurto useilla kielivaihtoehdoilla, alueilla ja virkamiesruotsin alasajo. Oletan, että Stubb tyytyy kompromissina siihen, että peruskouluun ja lukioon jää pakollinen ruotsi vielä tämän hallituksen jälkeen. 2019-hallitus viimeistelee sitten ne.

  Pakkovenäjä on jo tuttu harhautus, osa svekomaanisista elementeistä on tosin niin kuutamolla, että on toisinaan vaikea erottaa mikä on kylmästi laskelmoitua valehtelua ja mikä harhakuvitelmia…

 3. Oikein mahasta vääntää kun tässä maassa ei osata edes harkitakaan muuta kuin kieltoja ja pakkoja. Sairasta menoa.

 4. Laita Jussi sähköpostia toimittajalle, itse laitoin juurikin tästä asiasta jo viikonloppuna mailin, jossa kerroin pääsääntöisesti listaamasi asiat ja linkkasin myös eduskunnan mietintöön ruotsiksi:

  https://www.eduskunta.fi/SV/vaski/mietinto/Documents/kuub_24+2014.pdf

  Toimittajan osoite: mona.claussen@aftenposten.no

  Olisi varmastikin väkevämpi posti, jos tulisi kansanedustajalta, ehkä jopa korjaisi artikkeliaan ja perussuomalaisten maine jkv kohenisi Norjassa.

 5. Pakkoruotsin purkaminen pitäisi aloittaa korkeakouluista.
  Luulisi olevan loogista, että ponsi sallii myös korkeamman asteen alueelliset kokeilut, esim. Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen Ammattikorkea tai vaikka Lappeenrannan Tekninen yliopisto LTU! Kun pakkoruotsin poistaminen aloitetaan korkeimmalta asteelta alueellisesti, se avaa “perälaudan” ja alemmilla asteilla ruotsi voidaan poistaa myöhemmin, koska se muuttuu de facto merkityksettömäksi! Yo-pakkoruotsihan on jo poistettu, joten looginen jatko on korkeakoulujen virkaruotsin poistaminen– vaikkapa aluksi alueellisesti..
  Tässä muuten erään vihreän ajatuksia:
  6) Kielten oppiminen: Pakollisesta virkamiesruotsista luovutaan. Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus suorittaa valtionhallinnon kielitutkinto. Virkamiesruotsista luopuminen ei vaikuta julkisten työnantajien kielitaitovaatimuksiin. Jatkossa korkeakouluopiskelijat voivat arvioida itse, tarvitsevatko kielitutkintoa heti valmistumisensa jälkeen. Elinikäisen oppimisen periaate ei sulje keneltäkään ruotsin kielen osaamisen suorittamisen mahdollisuutta pois. Kaikkien korkeakoulujen yhteistyössä kielivalikoimasta voidaan tehdä nykyistä runsaampaa. Alojen yleisimpiä kieliä opitaan käyttämään, kun joitain yleisimpiä peruskursseja opetetaan muilla kielillä kuin suomeksi.”
  http://www.jukkavornanen.fi/2015/04/9-teesia-paremmasta-korkeakoulutuksesta.html

  Ongelmat yleisiä ja kestäneet kauan:

  http://yle.fi/uutiset/virkamiesruotsi_on_ongelma_ammattikorkeakouluissa/6085788..

 6. Hienoa että ruotsin kielikin laitetaan vapaa-ehtoiseksi pian Suomessa.

  Olisi saanut olla jo alusta saakka. Täysin turhaa pakko-opetusta tännekkin aikoinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *