Tiedustelussa parantamisen varaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti eilen kissan pöydälle. Hän totesi, että tiedustelun suhteen “eväämme eivät ole vertailukelpoisia ehkei minkään länsimaan kanssa enää”. Presidentti jatkoi, että “onneksi meillä on ystäviä”, joilta olemme saaneet tietoa.

Tietoa olemme saaneet – hyvä niin, mutta kuinka kauan sitä saamme?

On tunnettua, että niin sotilas- kuin siviilitiedustelun maailma elää pitkälti oravannahkakaupalla: tietoa saadaan vaihtamalla. Nyt kun hybridisodankäynti ja digitalisaatio ovat pysyvästi muuttamassa toimintaympäristöämme, on Suomen tiedustelu vaarassa pudota pois kehityksen kelkasta.

On sanomattakin selvää, että Suomella pitää olla tiedustelu kunnossa. Kyse on kansallisesta turvallisuudesta. Valtionjohdon päätöksenteon tukena pitää olla oikeaa, luotettavaa ja ajantasaista tietoa.

Ongelma on tiedostettu hallitusohjelmassa (s. 35). Tasavallan presidentin henkinen tuki tiedustelulainsäädännön uudistamiselle on ensiarvoisen tärkeää, kuten sisäministeri Petteri Orpokin totesi.

Tämä hallitus aikoo esittää säädösperustaa ulkomaantiedustelulle ja tietoliikennetiedustelulle. Puolustusministerinä vastuullani on sotilastiedustelua koskeva lainsäädäntöhanke, joka polkaistaan käyntiin huomenna ja siitä kerrotaan enemmän tiedotustilaisuudessa. Puolustusvalmiuttamme on kehitettävä joka suhteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *