Yleinen asevelvollisuus turvattu

Eduskunnassa käydään tänään loppuun viime viikolla aloitettu vuoden 2016 budjetin lähetekeskustelu. Tänään vuorossa oli puolustusministeriön pääluokka, josta vastuuministerinä pitämässäni esittelypuheessa totesin mm. seuraavaa:

Puolustushallinnon toiminnalliset tavoitteet ensi vuonna ovat Suomen etujen mukainen puolustuspolitiikka, suorituskykyinen puolustusjärjestelmä, turvallinen yhteiskunta sekä kansainvälisen turvallisuuden vahvistaminen.

Puolustusbudjetti on yhteensä lähes 2,9 miljardia euroa, jossa on laskennallista kasvua yli 227 miljoonaa euroa eli 9 prosenttia. Tästä kasvusta tosin kaksi kolmasosaa on siirtyviä eriä ja yksi kolmasosa varsinaista kasvua. Noin kolmannes puolustusvoimien määrärahoista menee henkilöstöön, kolmannes toimintaan ja kolmannes materiaaliin.

Hallitusohjelman mukaisesti puolustusbudjettia laadittaessa on otettu huomioon lähialueidemme heikentynyt turvallisuusympäristö. Samoin hallitus on pitänyt selvänä ohjeena edellisellä vaalikaudella toimineen, edustaja Kanervan johtaman parlamentaarisen selvitysryhmän suosituksia puolustusmäärärahojen korottamisesta. Se tarkoittaa materiaalihankintaan varattujen määrärahojen korottamista ensi vuonna 50 miljoonalla eurolla.

Reservin kertausharjoitusten määrä pidetään riittävänä, mikä tarkoittaa ensi vuonna 18.000 reserviläisen kouluttamista. Samoin hallitus haluaa turvata vapaaehtoisten harjoitusten ja reservin omaehtoisen koulutuksen edellytykset. Suomi jatkaa myös aktiivista osallistumistaan kriisinhallintaan – siitäkin huolimatta, että hallitusohjelman mukaisesti sotilaallisen kriisinhallinnan rahoitusta leikataan muutamalla miljoonalla eurolla.

Asevelvollisuusjärjestelmää moititaan joskus sen vastustajien toimesta kalliiksi. Sitä se ei todellakaan ole, sillä asevelvollisten koulutuksen ja ylläpitohuollon menot ovat vain kuusi prosenttia koko puolustusbudjetista. Tätä voi pitää todella kustannustehokkaana toimintana. Puolustusbudjettiehdotus ensi vuodelle turvaa yleisen asevelvollisuuden.

Budjettikeskustelu on kokonaisuudessaan luettavissa eduskunnan pöytäkirjoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *