Afganistanissa 40 sotilaalla

Suomi jatkaa ensi vuonna osallistumistaan Afganistanin Resolute Support -operaatioon nykyisillä joukoilla eli 40 sotilaalla. Asia oli eilen esillä Berliinissä pidetyssä kokouksessa, jota emännöi Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen (kuvassa eturivissä keskellä).

Ministers_of_Defence_Meeting_1

Suomi on osallistunut kriisinhallintaan Afganistanissa vuodesta 2002 alkaen. Enimmillään maassa (aiemmassa ISAF-operaatiossa) palveli 195 suomalaista sotilasta. Suomen pääjoukko on toiminut Afganistanin pohjoisosassa Mazar-e-Sharifissa.

Suomi on tämän vuoden aikana vähentänyt osallisuuttaan 80 sotilaasta 40:een. Alkuperäisenä ajatuksena oli, että tämän vuoden lopussa vahvuutta olisi supistettu enemmänkin.  Turvallisuustilanne Afganistanissa ei kuitenkaan ole kehittynyt toivotulla tavalla.

Talibanit ovat saavuttaneet menestystä muun muassa viime syyskuussa valtaamalla väliaikaisesti Kunduzin kaupungin. Afganistanin armeijalla on ongelmia eritoten johtajuudessa. Joukkojen vaihtuvuus on edelleen suurta. Suomen koulutusapua tarvitaan.

Tilanne Afganistanissa on syytä saada paremmalle tolalle myös turvapaikanhakijakysymyksen takia. Maan ajautuminen sekasortoon kiihdyttäisi Eurooppaan lähtijöiden määrää entisestään ja vaikeuttaisi aiheettoman turvapaikkahakemuksen jättäneiden palauttamista.

Aiheesta lisää Ylen, Helsingin Sanomien ja MTV:n Huomenta Suomen haastatteluissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *