Asedirektiivin muutos vaikuttaisi puolustuskykyymme

Euroopan komissio esittää ampuma-aseiden hankinnan ja hallussapidon valvonnasta annetun direktiivin muuttamista siten, että muilta kuin viranomaisilta kiellettäisiin sotilasasetta muistuttavien automaatti- ja kerta-automaattiaseiden hallussapito. Esitys tuotiin pöydälle Pariisin terrori-iskujen Euroopassa synnyttämän ilmapiirin vauhdittamana, mutta direktiivin uudistaminen on ollut vireillä jo pitkään.

Asedirektiivin muutosehdotus on erittäin ongelmallinen Suomen puolustuskyvyn kannalta. Tässä on vaarassa mennä lapsi pesuveden mukana.

Suomen maanpuolustus perustuu yleiseen asevelvollisuuteen ja osaavaan reserviin, josta muodostetaan sodan ajan joukot. Reservin vapaaehtoistoiminta on nyt ja tulevaisuudessa yksi maanpuolustuksemme peruspilareista. Vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan kautta annetaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä sotilaallista koulutusta vuonna 2015 noin 80 000 vuorokautta noin 28 000 reserviläiselle.

Komission ehdotus vaikuttaisi merkittävästi vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan järjestelyedellytyksiin. Reserviläisammunnat ovat tärkeä osa reserviläisten vapaaehtoista toimintaa ja pahimmillaan direktiivi lopettaisi ne nykymuodossaan kokonaan. Tällä olisi suora vaikutus paitsi reservimme osaamiseen, myös maanpuolustustahtoon.

Komissiossa Suomen maanpuolustuksen mallia ei ymmärretä, sillä muissa EU-maissa puolustus perustuu pitkälti ammattiarmeijoihin. Tätä ymmärrystä hallitus pyrkii lisäämään. Tulen yhteistyössä sisäministeri Petteri Orpon kanssa tekemään hartiavoimin töitä, jotta Suomen näkökulma saisi tukea Euroopan parlamentissa eikä asedirektiivin muutosehdotusta nykymuodossaan hyväksyttäisi. Kysymys on Suomen kokonaisturvallisuudesta.

Terrorismia vastaan tulee taistella, mutta se ei saa vaikuttaa heikentävästi yhdenkään maan sotilaalliseen puolustukseen. Suomen puolustusratkaisuun puuttuminen ei kuulu Euroopan komission toimivaltaan.

Puhuin aiheesta tänään Perussuomalaisten Työmiehen tuumaustunnilla ja HS:n Kulmapöydässä.

 

One thought on “Asedirektiivin muutos vaikuttaisi puolustuskykyymme”

  1. Sotilasaseiden näköisiä kerta-automaatteja koskeva kielto on vain yksi direktiiviesityksen älyttömyyksistä. Toki maanpuolustusperusteinen poikkeama niille on parempi kuin ei mitään, mutta tärkeää olisi torjua myös muut direktiiviin sisältyvät hölmöydet.

    Yksi keskeinen epäkohta direktiivissä on lupien määräaikaistaminen vain viisi vuotta voimassa oleviksi. Paitsi että määräaikaistaminen on ristiriidassa perustuslain turvaaman omaisuudensuojan kanssa, se muodostaisi Suomeen uuden byrokratiatulvan. Suomen noin 1.600.000 laillisesti luvitetun aseen osalta direktiivin määräys tarkoittasi yli 300.000 aselupapäätöksen vuosittaista käsittelymärää.

    Verrattuna nykyiseen noin 60.000 aseluvan vuotuiseen käsittelyyn viranomaisten työmäärä kasvaisi noin viisinkertaiseksi. Tämä olisi täysin päinvastaista normienpurkutalkoiden tavoitteisiin nähden. Suomeen ei kaivata enää yhtään lisää EU:n määräämää byrokratiaa, vaan jo olemassa olevaakin normiviidakkoa pitäisi siivota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *