Pohjoismaista puolustusyhteistyötä kehitetään

Puolustusministerit koolla

Osallistuin 10.–11.11. pohjoismaisen puolustusyhteistyön (Nordefco), Pohjoismaiden ja Baltian maiden sekä Pohjoisen ryhmän (Northern Group) puolustusministerikokouksiin, jotka järjestettiin Tukholmassa.

Pohjoismaiden puolustusministereiden kesken käsittelimme mm. kiristynyttä turvallisuuspoliittista tilannetta ja mahdollisuuksia tiivistää pohjoismaiden välistä puolustusyhteistyötä. Suunnitteilla on muun muassa mittavampaa ilmaharjoitustoimintaa ja tilannekuvan vaihtoa. Konkreettinen askel yhteistyössä ovat Pohjoismaiden väliset turvatut tietoliikenneyhteydet, jotka on tarkoitus saada käyttöön viimeistään ensi kesänä.

Suunnitteilla on myös mahdollisuus, että Pohjoismaat voisivat erityistilanteissa tukeutua toistensa lentotukikohtiin. Tässä on vielä lainsäädännöllisiä hankaluuksia, mutta ne tullaan toivottavasti ensi vuoden aikana poistamaan.

Aiheesta uutisoivat mm. Turun Sanomat ja HS.

One thought on “Pohjoismaista puolustusyhteistyötä kehitetään”

  1. Yhteistä ilmavalvontaa ja siihen integroitua ilmatorjuntaa Pohjois-Suomen, -Ruotsin ja -Norjan turvaksi voisi miettiä vakavasti. Suomeltahan puuttuu pitkänmatkan ilmatorjunta kokonaan ja Pohjois-Suomen ilmatorjunta kyky on suorastaan surkea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *