Sotilastiedustelu tarvitsee lakinsa

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen esiintyminen maanantain A-studiossa on herättänyt keskustelua Suomen sotilastiedustelun tilasta. Hyppönen toi esiin, että sotilastiedustelulla on tällä hetkellä lupa seurata vain radioliikennettä, vaikka tekniikan kehittymisen seurauksena analogisesta radioliikenteestä on pitkälti siirrytty digitaaliseen viestintään.

Tämä pitää paikkansa. Olemme harvoja länsimaita, joilta puuttuu tämän tyyppinen tiedustelulainsäädäntö, ja asia tulee pikimmiten korjata. Lainvalmistelutyö tiedustelukäytäntöjen saamiseksi ajan tasalle onkin parhaillaan käynnissä niin siviili- kuin sotilastiedustelun osalta.

Kun valtuuksien lisäämisestä on keskusteltu, ovat jotkut tahot olleet huolissaan siitä, että verkkovalvonnalla puututaan merkittävällä tavalla ihmisten perusoikeuksiin eli oikeuteen viestiä luottamuksellisesti. Sotilastiedustelun kohteet eivät kuitenkaan nauti perustuslain suojaa. Siviilitiedustelu, joka kuuluu suojelupoliisin toimintakenttään, on asia erikseen: sen osalta todettakoon, että länsimaissa on omaksuttu tulkinta, jonka mukaan yksityisyyden suojaa voidaan rajoittaa kansallisen turvallisuuden nojalla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *