Hallituksen turvapaikkapoliittinen ohjelma

Hallitus on julkistanut laajan turvapaikkapoliittisen ohjelman, johon kuuluu 80 eri toimenpidettä. Lyhyen aikavälin tavoitteena on katkaista turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta maahan, saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa tehokkaasti turvapaikan saaneet.

Ohjelmassa näkyy Perussuomalaisten sormenjälki. Turvapaikanhakijat halutaan mm. ohjata töihin joko vastaanottokeskuksissa tai niiden sijaintikunnissa. Vastaanottokeskuksia lakkautetaan ja pääkaupunkiseudulle suunnitellaan kahta kotimaahansa palaavien palautuskeskusta. Myönteinenkään turvapaikkapäätös ei ole vastedes pysyvä; lähtömaiden turvallisuustilannetta arvioidaan tästä lähtien kaksi kertaa vuodessa, ja jos tilanne on kohentunut, määräaikainen oleskelulupa otetaan uudelleen käsittelyyn. Hallitus jatkaa edelleen selvitystä siitä, että myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat eivät kuuluisi asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin.

Toimenpideohjelman pitemmän aikavälin tavoitteita ovat lähtömaiden parantunut turvallisuustilanne ja kantokyky, EU-ulkorajavalvonnan toimivuus, EU-alueen turvapaikanhakijavirtojen hallinta ja jäsenmaiden yhtenevät turvapaikkakäytänteet, Suomen tehokkaat turvapaikka- ja palautusprosessit, kasvaneeseen turvapaikanhakijamäärään mitoitettu kustannustehokas ja joustava vastaanottokapasiteetti sekä tehokas kuntiin ohjaus- ja kotouttamisjärjestelmä.

Suomeen saapunee tänä vuonna noin 35 000 turvapaikanhakijaa. Heistä arviolta kaksi kolmannesta ei saa turvapaikkaa.

Hallituksen turvapaikkapoliittinen ohjelma on kokonaisuudessaan luettavissa valtioneuvoston sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *