Kirkollinen työ turvattava puolustusvoimissa

Puolustusvoimilla on perinteisesti ollut hyvät ja toimivat suhteet luterilaisen ja ortodoksisen kansankirkon kanssa. Tästä viimeaikaisia esimerkkejä ovat mm. yhteistoimintasopimusten solmiminen kirkon hiippakuntien ja seurakuntien sekä sotilasviranomaisten kesken, kaatuneiden huollon ohjeistuksen päivittäminen ja seurakuntien valmiussuunnittelun tukeminen.

Kirkoissa on kuitenkin herännyt huoli puolustusvoimien kirkollisen työn ja sotilassielunhoidon tulevaisuudesta. Tämä huoli kumpuaa puolustusministeriön edellisen hallituksen aikana asettaman työryhmän raportista, joka julkaistiin vuoden 2015 tammikuussa. Raportti käsitteli puolustusvoimien eettistä opetusta, hartauksia ja jumalanpalveluksia sekä sotilasparaateja, ja sitä leimaa pyrkimys poistaa uskonnon julistuksellisuus näkyvistä puolustusvoimien toiminnassa. Tilalle tarjotaan työryhmän esityksinä uskonnottomia ratkaisuja, jotka ovat monin tavoin ongelmallisia ja voivat pahimmillaan kaventaa uskonvapautta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto ovat kaikki suhtautuneet lausunnoissaan kriittisesti raportin toimenpide-ehdotuksiin.

Pääesikunnan koulutusosasto on raportin perusteella ohjeistanut sotilaspappien opetus- ja julistustoimintaa. Uudet ohjeet ovat muuttaneet puolustusvoimien kirkollisen työn käytäntöjä, vaikkakaan kaikkia raportin ehdotuksia ei ole sellaisenaan toteutettu. Monelta osin on löydetty uskonnonvapauden kannalta toimivia ratkaisuja, mutta pelkona on silti, että vuosikymmeniä jatkuneet, hyvät ja perustellut käytännöt ovat tulossa tiensä päähän.

Työryhmäraportti ei juuri käsitellyt kriisiaikoja ja niihin varautumista, vaikka sotilaspappien toiminnan merkitys korostuu nimenomaan sodan oloissa. Kenttähartaudet, sotilasjumalanpalvelukset, keskusteluhetket ja papin läsnäolo vahvistavat joukkojen yhteenkuuluvuutta ja auttavat jaksamaan vaikeissa olosuhteissa. Tästä on kokemusta muun muassa kriisinhallintatehtävissä.

Puolustusministerinä pidän puolustusvoimien kirkollista työtä arvokkaana ja katson, että sen aseman turvaaminen nyt ja tulevaisuudessa on tärkeää sekä uskonnonvapauden että maamme henkisen kriisinsietokyvyn kannalta. Uudet ohjeet tulisikin varuskunnissa tulkita siten, ettei kirkon ja muiden uskonnollisten yhdyskuntien jäsenten oikeus harjoittaa uskoaan varusmiespalveluksen aikana vaarantuisi.

Kirjoitus julkaistu Kotimaa-lehdessä 7.1.2016.

4 thoughts on “Kirkollinen työ turvattava puolustusvoimissa”

 1. yleisesti ottaen; onko lojaalisuutta, maanpuolustushenkeä ja reiluutta olemassa tässä maailmassa? taloudellisten pakkojen edessä valtaosa ihmisistä tekee ratkaisunsa vailla minkään aatteen rasitetta. niinistöä on vaikea ymmärtää muun kuin poliittisen pyrkyryyden mielessä jos ei huomaa sitä pikkuasiaa joka oli ovelasti piilotettu loppuun “kaikkien uskonnonharjoittajien vapauksia”. lopulta – myös suurin osa
  ei harjoita mitään uskontoa…
  eli lässsähtikö ihan poliittisen peruslätinän tasolle..

 2. Minä turvaan Taivaan Isän viisauteen sillä yksin Hän on hyvä ja hän suojeli Suomea sotien aikana ja suojelee Suomea rauhanaikana. Emme me voi harjoittaa kristinuskoa islamilaisissa maissa vaan he ovat paenneet niistä maista. Jeesuksen Kristuksen nimissä presidenttiä myöten kansamme rukoili sotien aikana varjelusta ja pelastusta ja Herra on aina kuullut meitä. Suomea ei saatu valloitettua eikä saada nytkään sillä Taivaan Isä ei salli Suomen langeta. Etsikkoaika on nyt taas Suomen Kansalla kääntyä Taivaan Isän puoleen. Hän kuulee kaikkia mutta kuinka moni kuulee Häntä sen Hän yksin tietää. Hän puhuu kaikessa Rakkaudessa eli Hiljaisuudessa sillä siellä on anteeksianto, armo ja rakkaus eli tie, totuus ja elämä. Ja siellä on Taivaan Isän viisaus johon viisas ihminen turvaa. Jeesus Kristus Jumalan Poika sanoo että vain Hänen kauttaan voi tuntea Isän ja kenelle Poika tahtoo Hänet ilmoittaa. Taivaan Isä on kaikkien luotujen Jumala ja Hän on kaikessa elävässä eikä Häneltä mikään ole salassa vaan kaikki tulee esiin Valossa. Taivaan Isä on se Kallio joka ei horju vaan pitää kaikki lupaukset. Minussa Sinä olet, elät ja liikut joten yksin emme ole koskaan. Tämä olkoon Totuudeksi yksinäiseksi itseään luuleviksi. Minä paranen syövästä ja en ole koskaan yksin. Herra on kanssani.

 3. Tänään keskustelimme vapaaehtoisten reserviläisten kanssa hengellisestä työstä harjoitus- ja kurssitoiminnassa. Olemme kaivanneet perinteisiä kenttähartauksia, aamu-
  ja iltahartauksia sekä ylipäätään jotain hengellistä toimintaa.

  Mielestäni nyt on käärittävä hihat ja palautettava vuosikymmenten aikana kehitetty hengellinen toiminta takaisin. Osallistuminen ko. tilaisuuksiin on ollut vapaaehtoista, mutta yllätyksenäni olen huomannut, että lähes kaikki resrviläisten harjoituksessa mukana olleet ovat osallistuneet esim. kenttähartauksiin, silloi harvoin kuin niitä on ylipäätään järjestetty.

  Kiitos ministerille tästä ohjeistuksesta.

  Suomalaiset veteraanit ovat kertoneet, että kovien taisteluiden ja tulimyrskyn keskellä kädet menivät monta kertaa ristiin. Voimme todeta myöskin , että viime sodissa Jumala Taivaallinen Isä varjeli Suomen kansaa ja selvisimme itsenäisenä maana koettelemuksesta.

  Jumalan siunausta puolustusministerille vaativassa tehtävässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *