Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa syvenee

Suomen ja Ruotsin pääministerit ottavat tänään harvinaisessa yhteiskirjoituksessaan kantaa maiden väliseen puolustusyhteistyöhön. Juha Sipilän ja Stefan Löfvenin viesti on selvä: yhteistyö syvenee entisestään tulevaisuudessa, vakaasti ja pitkäjänteisesti, eikä yhteistyö kriisin aikanakaan ole jatkossa poissuljettua, jos vain tarvittavat poliittiset päätökset tehdään.

Pääministerien kirjoitukseen on helppo yhtyä. Ruotsi on Yhdysvaltain ohella tärkein kahdenvälinen yhteistyökumppanimme puolustuksen alalla. Olemme molemmat sotilaallisesti liittoutumattomia maita.

Puolustusyhteistyö ei ole säästökeino mutta se on tarpeellista, sillä sotilaallisten suorituskykyjen kehittäminen ja ylläpitäminen on jatkossa kaikille maille yhä vaikeampaa. Erityisen vaikeaa se on Suomen kaltaisille pienemmille maille.

Esimerkkeinä Ruotsin kanssa tulevaisuudessa tehtävän yhteistyön mahdollisuuksista mainittakoon ilmavoimien vaihtoehtoiset laskeutumistukikohdat ja laivastotukikohtien infrastruktuurin yhteiskäyttö. On myös mahdollista, että meillä on jatkossa yhteisiä yksiköitä eri puolustushaaroissa.

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien yhteisen arvion mukaan yhteistyön ulottaminen myös kriisi- ja konfliktitilanteisiin lisäisi huomattavasti yhteistyön operatiivista arvoa. Samalla luotaisiin paremmat edellytykset yhteistyön taloudelliselle tehokkuudelle.

Yhteistyön kehittäminen edellyttää vahvaa poliittista ohjausta ja siksikin pääministerien kirjoitus on tarpeellinen. Samalla on muistettava, että puolustusyhteistyön tiivistäminen on hidasta, ja siihen liittyy oikeudellisia haasteita. Sekä Suomessa että Ruotsissa selvitetään parhaillaan tiivistyvän yhteistyön oikeudellisia edellytyksiä.

On selvää, että meillä ei tulisi olla lainsäädännöllisiä esteitä niissä tilanteissa, joissa on tarve harkita Suomen resurssien käyttämistä avun antamiseen Ruotsille ja vastaavasti tarve harkita avun vastaanottamista Suomeen. Maailma pyörii vinhaa vauhtia ja tilanteita voi olla vaikea ennakoida, joten avuntarve voi syntyä hyvinkin nopeasti.

3 thoughts on “Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa syvenee”

 1. Kannattaisi tehdä Yhdysvaltojen kanssa puolustussopimus.
  Ruotsikin on pieni maa Venäjään verrattuna.

 2. Toivottavasti yhteistyö Ruotsin kanssa ei jää siihen että Suomi hoitaa myös Ruotsin puolustuksen.
  Voisi olettaa että Ruotsilla olisi paremmin taloudellisia resursseja kalusto yms asioissa.
  Jos Ruotsi vielä ottaisi uudelleen asevelvollisuuden käyttöön niin alkais olla enempi tasaväkistä yhteistyö, mutta hyvä kun asiat etenevät tälläkin saralla; ei sitä koskaan tiedä vaikka piankin tarvittais tukea kun tuota porukkaa liikkuu maanosasta toiseen hyvinkin nopeaan tahtiin .

 3. Hyviä asioita nuo yhteistyökuviot ovat. Mutta meillä on nyt käsillä akuutimpi asia: Venäjän kautta tulevat “turvapaikanhakijat”? Heidät on voitu ohjeistaa tekemään mitä tahansa, sovittuna aikana, sovitusta yhteydenotosta esim. kännykkään. Siinä voi mennä vaikkapa asevarikot ensimmäisenä. Kaikki muistavat, miten helposti tuo kävi Krimillä. Ei pidä luulla , että Putin ei uskaltaisi. Uskaltaisi varmasti, jos haluaa sitä ja laskee manööverin onnistuvan. EU:sta tuskin paljon apua heruisi, niilä on omat ongelmat, sanoisivat vielä, että eikös Suomen lainsäädäntö estä sotilasavun? Voihan asiassa strategiana olla tietysti Suomen talouden heikentäminenkin. On tietenkin hyvin mahdollista sekin, että Venäjän valtio ei ole mukana muuten kuin antamalla kaiken kaupallisen ihmissalakuljetuksen tapahtua, ehkä he vain haluavat eroon joistakin yksilöistä. Emme tiedä.

  Kaikissa tapauksissa, heitä ei tule päästää Suomeen. Raja kiinni. Siitä ei tule mikään ulkomainen taho Suomea moittimaan, kotoinen vasemmisto voi tietenkin moittia, mutta asia on turvallisuussyillä perusteltavissa ja Suomen kansan tuki sille on. Rajanylityspaikoille voidaan ja kannattaa siirtää sotilaita, jos vähänkään näyttää tarpeelliselta.

  Rajavartiointi on tietysti sisäministeri Orpon asia, mutta on tässä myös maanpuolustusaspekti mukana, toivon, että voitte toimia yhteistuumin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *