Ruotsin ja Tanskan puolustusyhteistyö ei yllätä

Ruotsi ja Tanska allekirjoittavat tällä viikolla sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Maiden puolustusvoimat voivat jatkossa käyttää toistensa lentotukikohtia ja satamia sekä vaihtaa tietoja rauhan aikana. Sopimus ei tullut yllätyksenä. Jokainen, joka katsoo karttaa, ymmärtää, että Ruotsilla ja Tanskalla löytyy yhteneviä intressejä.

Suomella ei ole Tanskan kanssa lähiaikojen tarvetta vastaavalle yhteistyölle. Suomella ja Ruotsilla sen sijaan on pidemmällekin meneviä yhteisiä tavoitteita: Suomen ja Ruotsin pääministerit linjasivat sunnuntaina yhteisartikkelissaan, että maat voivat tulevaisuudessa tehdä yhteistyötä rauhan ajan lisäksi myös kriiseissä ja konflikteissa, jos niin päätetään. Satamien ja lentotukikohtien käytön sekä tiedonvaihdon lisäksi on suunniteltu esimerkiksi eri puolustushaarojen yhteisiä osastoja.

Aiheesta lisää Iltalehden haastattelussa.

 

One thought on “Ruotsin ja Tanskan puolustusyhteistyö ei yllätä”

  1. “Suomella ei ole Tanskan kanssa lähiaikojen tarvetta vastaavalle yhteistyölle. ”

    Kannattaisiko tällaiset sopimukset sopia _ennen_ kuin tarve on akuutti. Sotahistorioitsijana varmaankin tiedätte, että huonosti käy, jos maa joutuu housut kintuissa yllätetyksi ilman liittolaisten turvaa.

    Nato-maat olisivat meille luontevia ja turvallisimpia kumppaneita, Tanskan lisäksi esim. Yhdysvallat, Norja, Saksa.

    Kaikkein helpoin, taloudellisin ja loogisin tapa varmistaa turvallisuutemme olisi liittyä suoraan Naton jäseneksi, mutta jostain syystä se ei tunnu päättäjillemme käyvän. Kansalaismielipidettä on turha syyttää päättämättömyydestä, se seuraisi takuuvarmasti perässä, jos johtavat puolueet kertoisivat ja perustelisivat selkeän jäsenyyttä puoltavan kantansa julkisuudessa.

    Vastuu on teillä, vaaleilla valituilla päättäjillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *