Turvattomuuden tunne kasvanut

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kokee tulevaisuuden näyttävän turvattomalta, selviää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tuoreesta tutkimuksesta. Luku on yhdeksän prosenttiyksikköä suurempi kuin vuosi sitten ja korkeampi kuin koskaan vuodesta 1990 asti järjestetyn tutkimuksen historiassa.

Huolta suomalaisissa aiheuttavat mm. maamme työllisyystilanne, kansainvälinen terrorismi, Euroopan talouden näkymät ja maahanmuuttajien määrän kasvu. Viimeksi mainittu aiheuttaa tutkimuksen mukaan huolta jopa 67 prosentissa kansalaisista. Tässäkin muutos vuoden takaiseen on merkittävä: huolta kokevien määrä on lisääntynyt 24 prosenttiyksiköllä.

Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan tutkimukseen haastateltiin 1005 henkilöä, ja haastattelut tehtiin viime vuoden marraskuussa. Huomionarvoista on, että tuolloin eivät keskusteluun olleet vielä nousseet joukkoahdistelutapaukset, joita tapahtui uutena vuotena eri puolilla Eurooppaa – myös Helsingissä. Voi vain arvailla, olisiko maahanmuutosta ja turvallisuudesta huolestuneita vieläkin enemmän, jos tutkimus toteutettaisiin nyt.

Kansalaisten huoli on otettava vakavasti ja siihen on pystyttävä vastaamaan. Marraskuussa ehdottamani pääosin sotilaspoliisikoulutuksen saaneista reserviläisistä muodostettava täydennyspoliisijärjestelmä olisi yksi mahdollinen ratkaisu turvallisuuden lisäämiseksi: se loisi poliisille omaa reserviä monenlaisiin yhteiskunnallisiin häiriötilanteisiin ja lisäisi poliisin läsnäoloa alueilla, joilla levottomuuksien uhka on olemassa. Paitsi että poliisin näkyminen katukuvassa rauhoittaisi ympäristöä, se myös vähentäisi tarvetta paljon keskustelua ja niin ikään huolta herättäneille katupartioille.

Tutkimustulokset puhuvat puolestaan. Turvallisuusympäristömme on muuttunut ja sen myötä myös maamme sisäinen ilmapiiri. Suomi on onneksi vielä kaiken kaikkiaan turvallinen maa, mutta nykyhetken ja tulevaisuuden haasteet vaativat valppautta ja kykyä reagoida nopeasti, tarvittaessa uusin keinoin.

Kirjoitus julkaistu Kirkkonummen Sanomissa 24.1.2016.

2 thoughts on “Turvattomuuden tunne kasvanut”

  1. Sotilaspoliisi olisi oikea ratkaisu käytettäväksi poliisin apujoukkoina.
    Eihän ne ehdi jokapaikkaan ja kun on mentävä usean partion voimin näitä kaukaa tulleita “herroja” rauhoittelemaan niin toisesta paikkaa puuttuu valvontaa.

    Tosiaan katupartiohan voisi aivan hyvin olla Sotilaspoliisipartio. Ei tulisi turhaa marinaa nykyisestä menosta.
    Rajoillakin taitaa olla liikaa touhua Lapin suunnalla, kunhan pysyis hallinnassa tuo tulijajoukko niin jotenkin pärjäillään täällä SUOMI- kotimaassamme.

  2. Reserviläisammuntoja ja muuta toiminnallista ammuntaa harrastavien keskuudessa EU:n komission ajamat asekiellot herättävät suurta turvattomuuden tunnetta. Tähän mennessä Suomen päättäjien ampuma-aseita omistaville kansalaisilleen antamien epäluottamuslauseiden kanssa on jotenkin pystytty elämään, mutta nyt on monella “pinna kireällä”: koska ja miten seuraavan kerran lyödään – ja kuinka kovaa?

    “Professorit” ovat tiedotusvälineissä iloinneet, miten ammunnan ja metsästyksen harrastajien ahdistaminen nurkkaan vähentää itsemurhia. Joku professori osaisi varmaan kertoa, miten ihmiset reagoivat, kun heitä toistuvasti pahoinpidellään (fyysisesti tai henkisesti).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *