Hornetin seuraajan valinnassa ei pidä hötkyillä

HX_LOGO[1]
Annoin viime lokakuussa Puolustusvoimille tehtävän käynnistää Hornetin suorituskyvyn korvaamisen monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla. Tämän monivuotisen hankkeen (HX-hanke) tehtävänä on kartoittaa ja analysoida puolueettomasti, mikä on puolustuksemme seuraavien vuosikymmenten vaatimusten kannalta paras ja kustannustehokkain ratkaisu. Hankkeen valmisteluun ja suunnitteluun on nimetty joukko asiantuntijoita Puolustusvoimista ja puolustusministeriöstä. Tukea hankkeen onnistuneelle valmistelulle saadaan myös muista ministeriöistä.

Hävittäjävalinnassa kyse on merkittävästä puolustuspoliittisesta päätöksestä, jolla on vuosikymmenten vaikutus Suomen turvallisuudelle. Hävittäjän taistelukyky on oleellinen päätöksen vaikuttava tekijä; ilman uskottavaa suorituskykyä hävittäjä ei tuota kriisejä ennaltaehkäisevää pelotetta eikä myöskään kykene täyttämään tehtäväänsä taistelukentällä.

Muita päätöksessä huomioitavia asioita ovat hävittäjän hinta ja elinkaarikustannukset, huoltovarmuus ja kotimaisen teollisuuden osallistuminen sekä hankinnan turvallisuuspoliittiset seurannaisvaikutukset. Hävittäjän valinta on siis erittäin vaativa, monitahoinen ja kauaskantoinen prosessi.

Jo hankkeen valmisteluvaiheessa puolustushallinto tutustui usean maan hävittäjähankintaprosessiin. Kaikissa saaduissa esityksissä korostettiin hankkeen läpinäkyvyyttä ja tasapuolisuutta. Suurimpana ongelmana hankkeen onnistumiselle pidettiin valmisteluvaiheen aikana julkisuuteen nostettuja suosikkikandidaattien nimeämisiä. Varomattomilla mielipiteiden esittämisillä vaarannetaan hankkeen tasapuolisuus ja kyseenalaistetaan alan ammattilaisten valmistelutyötä. Pahimmassa tapauksessa tämä saattaa johtaa myös joidenkin hävittäjäkandidaattien vetäytymiseen kilpailusta ja vaikuttaa hankkeen kustannuksiin. Maailmalla on myös esimerkkejä joissa jonkun kandidaatin suosiminen julkisuudessa on johtanut koko prosessin uudelleen käynnistämiseen. Tähän meillä ei ole varaa.

Hävittäjähankkeemme on vasta alkumetreillä, edes ensimmäistä tietopyyntöä valmistajille ei ole vielä ehditty lähettää. Meillä ei siis vielä ole virallista tietoa ketkä ovat kiinnostuneita osallistumaan hävittäjäkilpailuumme, mitä suorituskykyä eri kandidaateilla on tarjolla, mitkä ovat tarjottavien tuotteiden tärkeimmät ominaisuudet, alustavat hintatiedot jne. Silti jo nyt julkisuudessa on esiintynyt mielipiteitä meille parhaiten sopivasta hävittäjästä. Tällaisille mielipiteille ei vielä ole asiallisia perusteita eikä varsinkaan ajankohta näiden esittämiselle ole oikea. Joten eiköhän anneta alan ammattilaisille rauha tehdä työtään ja jätetään hävittäjäkandidaattien paremmuusjärjestykseen laittaminen myöhempään vaiheeseen.

Suomalainen veronmaksaja voi olla varma siitä, että konekandidaattien evaluointi tehdään maamme parhaiden asiantuntijoiden toimesta. Tämän prosessin lopputuotteena syntyy puolustushallinnon esitys hankittavasta hävittäjästä ja niiden määrästä. Koska kyseessä on niin turvallisuus- ja puolustuspoliittisesti kuin taloudellisesti merkittävä päätös, on poliittisen päätöksenteon merkitys HX-hankkeessa suuri.

Puolustusministeriön suunnitelman mukaan lopullisen päätöksen hävittäjähankinnasta tekee vuonna 2019 aloittava hallitus. Rahoituksesta päättää eduskunta budjettivaltansa nojalla. Aikoinaan Hornet-hankinnassa lopullisen valintapäätöksen hävittäjätyypistä teki maan hallitus Puolustusvoimien esityksen mukaisesti.

Kuva: Ilmavoimat
Kuva: Ilmavoimat

4 thoughts on “Hornetin seuraajan valinnassa ei pidä hötkyillä”

 1. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, ei ilmavoimissa mitenkään pellossa eletä, hinnoista ja teknisistä ominaisuuksista on melko hyvä yleiskuva olemassa ja se mitä ei tiedetä, on pyritty selvittämään esim. Aalto-yliopiston kanssa. Internetin aikakaudella myös tavallisen kansalaisen on mahdollista hankkia tietoa, mikä ei ollut ennen realistisesti mahdollista.

  Mutta tämän blogikirjoituksen pääaihe on kyllä varsin kiehtova problematiikaltaan, eli HX-hankkeen radiohiljaisuus. Itsestään selvää on, että hankeryhmän sisältä ei toivota tietovuotoja , ei virkamiehiltä, ei upseereilta, eikä muilta asiantuntijoilta.

  Mutta poliitikkojen ja uutismedian osalta syntyy ristiriitainen ongelma. Olisi sangen mahdoton ajatus, että uutismedia tai kansanedustajat odottaisivat hiljaisuudessa voittajan julistamiseen asti, kun kyse on näin mittavasta menoerästä. Osa poliitikoista saattaa myös haluta veikata “voittavaa hevosta”, eli näyttää viisaalta jälkeenpäin kun tiesi/arvasi konetyypin etukäteen.

  Matti Vanhasen julkinen konesuosikki meni heittämällä Reuterssin uutiseksi, koska luonnollisesti hänellä oletetaan olevan sisäpiirin tietoa. Poliitikkojen osalta tilanne mutkistuu entisestään seuraavissa eduskuntavaaleissa, yhdessä tai useammassa vaalikoneessa voi olla esillä valittava konetyyppi, ihan jo pelkästään äänestäjän “oikeusturvan” takia, kun kyseessä on näin mittava hankinta. Maailmalla ei ole mitenkään epätavallista, että hävittäjähankinta on vaalikysymys muun ohessa.

 2. Kunhan ei valita F-35:tä ja muistetaan, että meidän olosuhteissa kaksimoottorinen vaihtoehto on parempi, niin ollaan jo aika turvallisilla vesillä. Tarkemmin tätä ei ole syytä purkaa. Sukhoi 27 (Flanker) on käytännössä ainut potentiaalinen viholliskone, jota vastaan pitää olla kykyä, nopeutta ja aseistusta. Kaksi moottoria on olennainen seikka. Yhdysvaltain tarjoukset eivät tällä kertaa pysty meitä tyydyttämään, valitettavasti.

  Vaihtoehtoisesti voisimme haalia koko muun vapaan maailman lentokuntoiset F/A-18 hävittäjät tänne. Se olisi omalla tavallaan mielenkiintoinen vaihtoehtoratkaisu sekin. Halpa ja määrä on voimaa. Joskus jopa ylivoimaa.

 3. Itseäni harmitti kun nykyinen PV:n komentaja jo vuosia sitten hehkutti antaumuksella amerikkalaisen koneen perään. Paljolti harmin syy oli kuten Jussi kirjoittaa. Pidättyväisyys olisi ennen valintaa paikallaan.
  Sotakyvyn puolesta parasta värkkiä saattaa edelleen löytyä itänaapurista, mutta sieltähän ei saa ostaa.
  Isäntämaa-sopimus ja sen käytännön soveltaminen viittaisi siihen, että suomalaisten ei todellisuudessa tarvitse vaivautua päätöksentekoon vaikka näyttävä valintaprosessi tehdäänkin.
  Tulevassa prosessissa sivuun laitetaan kaikki muut paitsi amerikkalaisten F-35 (joka on selvästi kallein ja jenkkien itsensä mielestä aika huono).
  Saa nähdä voinko elvistellä “tiedoillani” valinnan jälkeen. 🙂

 4. F-35 on jo valittu. Nyt neuvotellaan enää hinnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *