Huolehdimme sotilaallisesta maanpuolustusvalmiudesta

Puhuin 217. maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 29.2.2016 mm. kansainvälisten harjoitusten merkityksestä Suomen puolustuskyvylle ja valotin puolustusselonteon tavoitteita ja valmistelua.

Keskeinen osa yhteiskunnan varautumista on sotilaallisesta maanpuolustusvalmiudesta huolehtiminen. Osaamisen kehittämisen kannalta tärkein työ tehdään kotimaassa, varuskunnissa ja harjoitusalueilla, kentällä ja kasarmilla, maalla, merellä ja ilmassa. Varusmieskoulutuksessa ja reservin kertausharjoituksissa joukkomme saavat ne tiedot ja taidot, joilla maatamme tarvittaessa puolustetaan. Kansallisten harjoitusten lisäksi tarvitaan kuitenkin myös kansainvälisiä harjoituksia. Yhdessä kumppaniemme kanssa voimme harjoitella asioita, joihin meillä omin voimin ei olisi mahdollisuutta.

Suomi osallistuu kansainväliseen harjoitustoimintaan aina omista lähtökohdistaan. Jokainen kansainvälinen harjoitus, johon Suomi osallistuu, toteutuu se sitten kotimaassa tai ulkomailla, harkitaan tapauskohtaisesti erikseen. Osallistumis- tai osallistumattomuuspäätöksen kannalta ratkaisevaa on se, parantaako kyseinen harjoitus turvallisuuttamme ja puolustuskykyämme.

Puolustusyhteistyö ja sille tulevaisuudessa asetettavat tavoitteet ovat yksi osa valmisteilla olevaa puolustusselontekoa. Lähtökohtana on muuttuvaan turvallisuusympäristöön suhteutetun ja uskottavan ennaltaehkäisykyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen. Linjattavia kokonaisuuksia ovat muun muassa puolustusvalmiuteen ja puolustusvoimilta edellytettävään suorituskykyyn liittyvät vaatimukset sekä niihin osoitettavat resurssit.

Ulko- ja turvallisuuspoliittiselle selonteolle ja sen rinnalla laadittavalle puolustusselonteolle on asetettu parlamentaarinen seurantaryhmä. Selonteon tarkoituksena onkin tuottaa poliittinen selkänoja puolustuksen pitkäjänteiselle, yli vaalikausien jatkuvalle kehittämiselle sekä aikaansaada ennustettavuutta. Toivottavaa on, että seurantaryhmä mahdollistaa laajan poliittisen keskustelun jo selonteon valmisteluvaiheessa, mikä osaltaan edesauttaa yhteisen, pitkäjänteisen Suomen linjan määrittelyssä.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan puolustusministeriön sivuilla ja katsottavissa MTV:n Katsomossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *