Raskaan raketinheittimen ampumatarvikkeita puolustusvoimille

Rovajärvi.

Olen hyväksynyt tärkeän hankintaesityksen raskaan raketinheitinjärjestelmän ampumatarvikkeiden ostamisesta Yhdysvalloista. Hankinta on esimerkki Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä luottamuksellisesta puolustusyhteistyöstä.

Puolustusvoimille hankitaan sekä aluevaikutteisia Guided Multiple Launch Rocket System Alternative Warhead (GMLRS AW) että pistemaaliin vaikuttavia Guided Multiple Launch Rocket System Unitary (GMLRS UNITARY) raskaan raketinheittimen ampumatarvikkeita.

Hankinnan kokonaisarvo on noin 70 miljoonaa euroa ja se sisältyy Puolustusvoimien rahoituskehykseen. Kokonaisarvo kattaa ampumatarvikkeiden lisäksi mm. käyttöönottoon liittyvää koulutusta, ohjelmistoja, teknistä tukea sekä ampumatarvikkeiden kunnonvalvontaa. Uudet ampumatarvikkeet toimitetaan tämän ja kahden seuraavan vuoden aikana.

Ohjautuvien ampumatarvikkeiden hankinnalla luodaan puolustusvoimille uutta kauaskantoista suorituskykyä ja mahdollistetaan vuonna 2006 hankittujen raskaiden raketinheittimien entistä tehokkaampi käyttö. Näiden uusien ampumatarvikkeiden käyttö on mahdollista vuosina 2012-2015 tehdyn heittimien ammunnanhallinnan päivityksen johdosta.

Aluevaikutteinen ampumatarvike levittää sirpaleita räjähtäessään kohteen yläpuolella. Pistemaaliin vaikuttavan ampumatarvikkeen vaikutus sen sijaan perustuu räjähdys- ja painevaikutukseen. Molempien kantama on noin 70 kilometriä.

Näiden ohjautuvien rakettien hankinnalla maavoimillemme luodaan kykyä syvään asevaikutukseen. Hankinnalla korvataan jalkaväkimiinoista luopumisesta aiheutunutta suorituskykyvajetta. Mutta vain osittain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *