Hanakäräjillä Ruotsin puolustusministerin kanssa

Hanakäräjillä Peter Hultqvistin kanssa pakattu

Osallistuin Helsingin Sanomien ja Hanasaaren yhteistyössä järjestämään Hanakäräjät-keskustelutilaisuuteen ruotsalaisen kollegani, puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa. Keskustelun aiheena oli puolustuspolitiikka ja kansainvälinen puolustusyhteistyö.

Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisessa asemassa on yhtäläisyyksiä. Itämeren alueen kiristynyt sotilaspoliittinen tilanne vaikuttaa molempiin maihin. Olemme kaksi sotilaallisesti liittoutumatonta EU-maata, joiden turvallisuusympäristö on muutoksessa. Kaksi Naton kumppanimaata, jotka ovat tiiviisti mukana pohjoismaisessa puolustusyhteistyössä.

Ranskan esitettyä viime marraskuussa Pariisin terrori-iskujen jälkeen EU:n Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon lausekkeen aktivointia ja muiden jäsenmaiden vastattua tähän on ko. lausekkeen merkitys kirkastunut. Sanoista on siirrytty tekoihin. Lausekkeen soveltamisen kokonaisvaikutus Suomen turvallisuudelle on positiivinen; se on mahdollistanut uudenlaisen tulkinnan EU:n yhtenäisyydestä ja toimintakyvystä.

Asiaa voi katsoa myös Suomi-Ruotsi -yhteistyön näkökulmasta. Ruotsilla on tunnetusti oma solidaarisuusjulistuksensa, mutta muuten yhteistyön pohjana ei ole mitään erillistä valtiosopimusta. Lissabonin sopimus ja sen keskinäisen avunannon velvoite koskevat kuitenkin kumpaakin maata.

Vuoden 2012 turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa linjatun pohjalta olemme vuonna 2013 käynnistäneet Suomessa hankkeen ja ryhtyneet kansallisiin lainsäädäntötoimenpiteisiin, jotta avunanto ja vastaanottaminen Lissabonin sopimuksen edellyttämällä tavalla olisi mahdollista. Tällä lainsäädännön uudistuksella voidaan myös lujittaa entisestään Suomen ja Ruotsin välistä tiivistyvää puolustusyhteistyötä.

Tilaisuudessa pitämäni puhe on luettavissa puolustusministeriön sivuilla ja tilaisuus on kokonaisuudessaan katsottavissa osoitteessa http://www.ruutu.fi/video/2503816

Hanakäräjistä uutisoivat mm. Verkkouutiset ja HS.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *