Lapuan patruunatehtaan räjähdys ei unohdu

Pidin sunnuntaina 10.4.2016 juhlapuheen Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen 40-vuotismuistojuhlassa. Patruunatehtaalla 13. huhtikuuta 1976 sattunut onnettomuus on pahin Suomessa koskaan tapahtunut räjähdysonnettomuus, jossa surmansa sai 40 tehtaan työntekijää. Loukkaantuneita oli 63 ja psyykkisiä vammoja saaneita moninkertainen määrä.

Onnettomuudesta toipuminen on vaatinut pitkän surutyön eikä kaipaus koskaan häviä läheisiään menettäneiden mielistä. Moni menetti vanhempansa ja vieläkin useampi ystävänsä tai tuttavansa − kunnia heidän muistolleen.

Tapahtunutta ei voi muuttaa, mutta siitä voi ottaa opiksi. Lapuan kokemukset ovat maanlaajuisesti auttaneet viranomaisia ja avustusorganisaatioita kehittämään omaa toimintaansa. Etenkin henkiseen tukeen ja sen merkitykseen suuronnettomuustilanteissa on Lapualta saatujen kokemusten perusteella kiinnitetty paljon huomiota. Lapuan onnettomuudesta saatuja oppeja on sittemmin voitu hyödyntää niin Estonian uppoamisen, Jyväskylän junaonnettomuuden kuin Myyrmannin räjähdyksenkin yhteydessä. Tapahtumasta on otettu opiksi myös ympäristö- ja työturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Lapuan patruunatehtaalla on koko olemassaolonsa ajan ollut suuri merkitys paitsi Lapualle ja lapualaisille, myös maakunnalle ja koko valtakunnalle. Oman ampumatarviketuotannon käynnistäminen oli aikanaan tärkeää kansallisen huoltovarmuuden varmistamiseksi ja on sitä yhä tänäkin päivänä.

Puhe on kokonaisuudessaan luettavissa puolustusministeriön sivuilla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *