Kolmen valtion rajapyykillä

2016-04-27 12.07.02_ pakattu

Vierailin Kansallisena veteraanipäivänä Kilpisjärvellä kolmen valtion rajapyykillä, paikassa, jossa lumipukuiset taisteluosasto Loimun sotilaat 71 vuotta sitten nostivat Suomen valtiolipun salkoon.

?
Kuvassa vasemmalta oikealle: ministeri Jussi Niinistö, sotaveteraani Veikko Korkka ja Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Antti Lehtisalo. Korkka oli varusmiehenä mukana Lapin sodassa sen loppuun saakka. Osasto Loimuun kuuluneena hän osallistui myös Kilpisjärven taisteluihin.

Tapahtuma on historiallisesti merkittävä: Se symboloi pitkän, lähes kuusi vuotta kestäneen sotaisan ajanjakson päättymistä. Huhtikuun 27. päivänä 1945 taisteluosasto Loimu sai varmistettua, että viimeisetkin saksalaiset olivat vetäytyneet Norjan puolelle. Sittemmin tämä päivä on vahvistettu koko veteraanisukupolven juhlapäiväksi ja yleiseksi liputuspäiväksi.

Tilaisuudessa pitämäni juhlapuhe on luettavissa puolustusministeriön sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *