Eroon sirpaleoperaatioista

Hallitusohjelman mukaisesti Suomi on jatkanut aktiivista osallistumistaan kansainväliseen kriisinhallintaan. Esimerkiksi YK:n operaatioissa olemme tällä hetkellä Euroopan kuudenneksi suurin joukkoja tarjoava maa. Talouden realiteetit ja maanpuolustuksen etu kuitenkin pakottavat meidät entistä kriittisemmin tarkastelemaan osallistumistamme eri operaatioihin.

Samanaikaisesti on vuosien saatossa kriisinhallintaosallistumisemme pirstoutunut useisiin pieniin operaatioihin, joista Suomelle koituva hyöty jää verraten vähäiseksi.

Hallitus onkin määrätietoisesti keskittänyt rajallisia resursseja sirpaleoperaatioiden sijaan sellaisiin operaatioihin, joiden vaikuttavuus kohdealueen turvallisuuteen ja toisaalta maanpuolustuksen kehittämiseen on paras mahdollinen.

Tasavallan presidentti päätti 12. elokuuta Suomen osallistumisen päättämisestä EUNAVFOR Atalanta- ja UNMOGIP-operaatioissa. Atalanta päättyy Suomen osalta vuoden loppuun mennessä. Operaatiossa pyrittiin turvaamaan Somalian ruokahuoltoa ja hillitsemään merirosvousta, mutta sen hyödyllisyydestä on Suomessakin kiistelty.

Suomalaiset sotilastarkkailijat lähtevät puolestaan Pakistanin ja Intian välistä tulitaukoa Kashmirissa valvoneesta UNMOGIPista 1.3. 2017 mennessä.

Näissä operaatioissa on palvellut yhteensä yli 400 suomalaista sotilasta. Kashmirissa olemme olleet jo vuodesta 1961.

Säästyvät resurssit suunnataan puolustuksen kannalta vaikuttavampaan toimintaan.

Tällä hetkellä tärkein kriisinhallintaoperaatiomme on Libanonissa YK:n johtama UNIFIL. Suomalaisia sotilaita on operaatiossa yli 300.

UNIFIL kehittää kotimaan puolustukseen tarvittavia kykyjä erityisesti antamalla kokemusta työskentelystä vaativassa operaatioympäristössä. Operaatioon liittyvä suunnittelu ja valmistelu kouluttavat joukkoa suoraan sen kansallisen puolustuksen tehtäviin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *