Jääkäriliikkeen tarina elää

2016-08-28 13.24.13pakattu

Pidin 28.8.2016 juhlapuheen jääkäriliikkeen itäisen reitin 100-vuotisjuhlassa Hyrynsalmella.

Puheessani loin katsauksen jääkäriliikkeen syntyyn ja vaiheisiin; sankaritarinaan, jota me suomalaiset olemme syystäkin hellineet. Tarinan sankareita ovat kaikki ne jääkärit, jotka olivat maanpetostuomiota uhmaten valmiita lähtemään Saksaan saamaan sotilaskoulutusta ja palatakseen taistelemaan Suomen vapauden puolesta. Sankareita olivat myös ne Suomessa toimineet värvärit ja etappien ylläpidosta vastanneet aktivistit, jotka tekivät jääkäreiden Saksaan lähdön mahdolliseksi.

Puheessani nostin esille mm. Hyrynsalmella suuresti vaikuttaneen talonisännän ja kansanedustajan J. A. Heikkisen, ”Hallan Ukon”, jonka isännöimä, itäisen reitin solmukohdassa sijaitseva Hallan talo sekä sen ympäristössä olevat piilopirtit tarjosivat jääkäriliikkeelle tärkeän tukikohdan.

Itäisen reitin, aivan kuten koko jääkäriliikkeen historia on täynnä kiehtovia henkilöitä, tapahtumia ja tarinoita. Yhdessä ne muodostavat klassisen draaman kaaren, jossa protagonistin roolissa eli pääroolissa olevat aktivistit, jääkärit ja etappihenkilöstö, tavoittelevat päämääristä jalointa, Suomen itsenäisyyttä. Päämäärän saavuttaakseen he ovat valmiita ottamaan riskejä ja tekemään uhrauksia.

Vaikka ensimmäinen maailmansota ja Venäjän vallankumoukset edesauttoivat itsenäisyyspyrkimyksissä, ei vapaus tullut vaivatta. Etappiteitä Saksaan kulkeneet jääkärit olivat se maamme valtiollisen vapauden etujoukko, joka nousi taisteluun itsenäisen Suomen luomiseksi ennen muita ja muita rohkeammin. Vapaussodassa, josta muotoutui myös sisällissota, jääkärit lunastivat ne odotukset, joita heihin oli kohdistettu. Johtajina ja kouluttajina he muodostivat hallituksen joukkojen kovan ytimen.

Vaikka jääkäreitä ei enää ole, heidän sankaritarinansa elää yhä vahvana.

Juhlapuhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.defmin.fi/puheet.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *