Kertausharjoitukset tyydyttävällä tasolla

Kommentoin Uuden Suomen haastattelussa Reserviläisliiton väitettä, jonka mukaan kertausharjoitusten määrän tuplaamisella jokainen reserviläinen pääsisi kertausharjoituksiin noin viiden vuoden välein.

Lähtökohta on, että tärkeimpiin sodan ajan joukkoihin sijoitetut reserviläiset käyvät kertausharjoituksissa noin viiden vuoden välein. Mikäli kaikki sijoitetut reserviläiset kävisivät viiden vuoden välein kertausharjoituksissa, se tarkoittaisi nykyisten kertausharjoitusmäärien kolminkertaistamista. Nykyinen rahoitus, varuskuntakapasiteetti ja henkilöstömäärä eivät valitettavasti mahdollista sitä.

Tällä hetkellä puolustusvoimat kouluttaa kertausharjoituksissa yli 18 000 reserviläistä vuosittain. Se on tyydyttävä taso ja vastaa meidän pidemmän ajan tasoamme suhteutettuna sodan ajan joukkojen nykyiseen määrään. Reserviläisliiton toive kertausharjoituksiin osallistuvien määrän lisäämisestä on ymmärrettävä, mutta huomionarvoista on, että määrä on jo selvästi noussut edellisen hallituskauden jälkeen: esimerkiksi vuonna 2014 kertausharjoituksissa koulutettiin vain hieman yli 5800 reserviläistä.

Puolustusministerinä toki mielelläni näkisin merkittävästi suuremman joukon vuosittain kertausharjoituksissa, mutta kyse on resursseista. Tuhannen reserviläisen lisäkoulutus maksaisi noin miljoona euroa ja edellyttäisi lisää kouluttajia. Toisaalta ei pidä unohtaa Maanpuolustuskoulutus ry:n tekemään tärkeää koulutustyötä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *