Miinakauhun korvaajia kehitetään

maanpuolustuskurssi2-9_2016

Esitin 12.9.2016 tervehdykseni 218. maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä. Puheessani korostin kaikkien puolustushaarojen eli maa-, meri- ja ilmavoimien suorituskykyjen merkitystä maamme sotilaallisen puolustuskyvyn kannalta. Mikäli joku näistä ei ole kunnossa, ei puolustus toimi.

Puolustuskykymme on jo rauhan aikana muodostettava sellainen ennaltaehkäisevä pelote, että mahdollinen aseellinen hyökkäys maahamme arvioidaan liian kalliiksi. Yksi vielä ratkaisua kaipaava kysymys on se, miten korvataan Ottawan sopimukseen liittymisen myötä menetetty, maavoimia tukenut pelotevaikutus eli ”miinakauhu”.

Ottawan sopimus kieltää jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin ja tuotannon. Siihen liittyminen oli virhe, mutta tämän virheen kanssa on demokratiassa elettävä. Maavoimille sopimukseen liittyminen tarkoitti huomattavaa suorituskyvyn menetystä. Osa menetetyistä kyvykkyyksistä on tähän päivään mennessä saatu korvattua eduskunnan tätä tarkoitusta varten myöntämän lisärahoituksen turvin: kotimainen teollisuus on ollut ilahduttavan aktiivinen pyrkiessään etsimään jalkaväkimiinat korvaavia ratkaisuja. Jo tehtyjä, kotimaiseen innovaatioon perustuvia tuotteita ovat muun muassa viuhka- ja raivaamisenestopanokset, mutta uudelle kotimaiselle innovoinnille on edelleen tilaa.

Suorituskykyjen kehittäminen on jatkuva prosessi. Puolustusvoimissa onkin käynnissä tutkimuskokonaisuus, jossa arvioidaan kotimaisen teollisuuden esittämän tuotekonsepti-idean jatkokehittämistä ja käytettävyyttä. Selvitys toteutetaan yhteistyössä teollisuuden kanssa vuosien 2016 ja 2017 aikana. Tavoitteena on, että puolustusvoimat saisi uutta suorituskykyä ja mahdollisuuden korvata menetettyä alue- ja pelotevaikutusta nimenomaan kotimaisen puolustusteollisuuden innovaatioiden käyttöönotolla.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.defmin.fi/puheet ja katsottavissa youtubessa (kohdasta 15.55 eteenpäin).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *