Asevelvollisuus ainoa todellinen tapa puolustaa Suomea

2017-01-23 09.51.05_resized

Pidin 23.1.2017 tervehdyspuheen 220. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä. Puheessani käsittelin suomalaisen asevelvollisuuden historiaa, tilaa ja kehitysnäkymiä.

Vaikka vasta joitain vuosia sitten asevelvollisuuteen perustuvalle puolustusratkaisullemme löytyi useita arvostelijoita, tosiasia on ja pysyy: yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas ja ainoa todellinen tapa järjestää Suomen kokoisen, laajan mutta verraten vähäväkisen maan puolustus.

Yleisen asevelvollisuuden kautta maanpuolustuksen tehtäviin saadaan valjastettua kansakunnan parhaat voimat. Vaikka asevelvolliset eivät ole ammattilaisia, voidaan heistä silti koulia ammattimaisia sotilaita. Tämä on moneen otteeseen nähty.

Kiitin puheessani Puolustusvoimien antamaa tehokasta, laadukasta ja monipuolista koulutusta sekä motivoituneita ja maanpuolustustahtoisia asevelvollisia.  Pidän kuitenkin huolestuttavana, että viime vuosina kasvava määrä sotilaskoulutuksen jo saaneita reserviläisiä on hakeutunut täydennyspalveluksen kautta siviilipalvelusmiehiksi. Kyse ei ainakaan vielä ole suuren mittakaavan ongelmasta, mutta tärkeästä periaatteellisesta kysymyksestä. Ei reservistä noin vaan pidä voida lähteä eikä Suomea jättää puolustamatta vain siksi, että asepalvelus ei enää huvita. Reservikarkurit nakertavat järjestelmämme uskottavuutta.

Turvallisuusympäristö muuttuu ja asevelvollisuuden on muututtava sen mukana. Puheeni lopuksi toin esille asevelvollisuuteen ja valmiuteen liittyviä tuoreita ja toivottuja muutoksia.  Valmiutta voidaan jatkossa säädellä käskemällä reserviläisiä kertausharjoituksiin ilman normaaleihin kertausharjoituksiin liittyvää kolmen kuukauden ennakkoilmoitusaikaa. Lisäksi tänä vuonna normaaliolojen valmiutta parannetaan edelleen perustamalla maavoimiin palkatusta henkilökunnasta ja valikoiduista varusmiehistä muodostettavia valmiusyksiköitä sekä käynnistämällä niihin sijoitettaville varusmiehille erityinen valmiusyksikkökoulutus. Näin myös parhaillaan palveluksessa olevat varusmiehet tulevat luontevaksi osaksi valmiuden ylläpitoa.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.defmin.fi/puheet

2 thoughts on “Asevelvollisuus ainoa todellinen tapa puolustaa Suomea”

 1. Kiitos Jussi Niinistö!
  Suoraa puhetta jämerältä mieheltä. Tämänkaltaisesta kannanotosta voisivat ottaa mallia muutkin; sanotaan suoraan juuri niin kuin asiat ovat, kerrotaan mitä mieltä ollaan vellihousuista!
  Vielä kerran, lämmin kiitos!

  Terveisin
  Tapio Nikander

 2. Mielestäni sotilasvala on jo niin sitova että se estää käpykaartiin siirtymisen reservissäkin. Vala on elämän pituinen.
  Sotilasvalan rikkomisesta on varmaankin omat säännöt joita tulisi soveltaa reserviläisiin jotka ovat siirtyneet käpykaartiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *