Heimosotien historia 1918–1922 jälleen saatavilla

kansikuva blogiin

SKS tuo uudelleen saataville pitkään loppuunmyytynä olleen kirjani Heimosotien historia 1918–1922. Alun perin vuonna 2005 julkaistu kirja käsittelee suomalaisten vapaaehtoisjoukkojen heimosodiksi kutsuttuja aseellisia retkiä Itä-Karjalaan, Inkeriin, Petsamoon ja Viroon.

Heimosotaretkien tarkoituksena oli suomensukuisten heimojen asuinalueiden irrottaminen Neuvosto-Venäjästä; tavoitteena oli joko niiden itsenäistäminen tai liittäminen yhdeksi suureksi Suomeksi. Heimosoturit näkivät toimiensa oikeutuksen kumpuavan kansojen itsemääräämisoikeudesta – opista, josta vasta itsenäistynyt Suomikin oli esimerkki.

Olen iloinen, että SKS on halunnut ottaa kirjastani toisen painoksen yli vuosikymmen sen ensipainoksen ilmestymisestä. Viime vuosina on ilmestynyt jonkin verran uusia tutkimuksia heimosotien aikakauteen liittyen, mutta ei kuitenkaan mitään sellaista, joka muuttaisi kirjani peruslinjoja.

Kirjoistani tehdyissä arvioissa minun on sanottu kulkeneen historiantutkijana jokseenkin vastavirtaan. Kavahdan teoretisointia, ja yleensäkin olen tutkijana yrittänyt välttää jälkiviisautta, moralisointia ja myöhäsyntyistä poliittista korrektiutta. Olen tavoitellut idealistisesti rankelaista mallia: wie es eigentlich gewesen ist [niin kuin se todella tapahtui]. Politiikkaan siirtymiseni jälkeen, mikä tapahtui tämän kirjan ilmestymisen tienoilla, olen tästä vanhakantaisuudestani historiantutkijana saanut silloin tällöin kuulla. On sanottu, että olen liikaa ymmärtänyt historian henkilöitä ja ilmiöitä – en ole ymmärtänyt jakaa heitä nykymaailman katsannosta vuohiin ja lampaisiin. Pidän linjaani kuitenkin oikeana. Historiantutkija kertokoon tapahtuneesta, maallikkokin voi arvioida historiaa, poliitikko tehköön historiaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *