Kansanedustaja Kari unohtaa

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sdp) väittää Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa, ettei valiokunnalle ole lainkaan kerrottu Suomen mahdollisesta tulevasta osallistumisesta Iso-Britannian johtamaan Joint Expeditionary Force -joukkopooliin (JEF).

Varapuheenjohtaja Kari kertoo keskustelleensa muutaman valiokunnan jäsenen kanssa ja väittää, ettei puolustusvaliokunnassa ole puhuttu mitään tästä asiasta. Suora lainaus haastattelusta: ”Sanaakaan ei ole sanottu, että Suomikin näihin Britannian johtamiin joukkoihin liittyisi. Kyllä pitäisin äärimmäisen tärkeänä, että puolustusministeriö ja ministeri informoisivat meitä keskeisistä asioista.”

Karin mielestä ”näitä ehdotuksia ja avauksia tulee nyt vähän puskista”. Hänestä tämä kertoo joko puolustusministerin osaamattomuudesta tai ylimielisyydestä.

Oikaistakseni väitteen, muistutan eduskunnalle jaetuista kriisinhallintakatsauksista (14.4.2016 ja 30.9.2016). Niissä todetaan yksiselitteisesti Suomen selvittävän osallistumistaan Iso-Britannian johtamaan JEF-joukkopooliin.

Tuo on Suomen tavoite. Osallistumisesta ei ole päätetty. Se päätös tehdään myöhemmin asianomaisessa järjestyksessä.

Kriisinhallintakatsaus jaetaan ulkoministeriön toimesta ulkoasiainvaliokunnalle, joka edelleen toimittaa sen puolustusvaliokunnalle. Tämä on normaali menettely.

Tämän menettelyn mukaisesti varapuheenjohtaja Kari on tullut tietoiseksi Suomen suunnitelmista. Eri asia on, että onko ollut halua rekisteröidä saatua informaatiota.

One thought on “Kansanedustaja Kari unohtaa”

  1. Me tarvitaan kaikki se turva, mitä yhteistyö ja sitoutuneisuus muiden demokratioiden kanssa voi tuoda. Tämä JEF on hyvä lisä vaikkei sekään yksinään riitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *