Terrorismia ei pidä hyväksyä

Sisäministeriö on julkaissut esityksen ISIS:in taistelualueilta palaavia henkilöitä koskevan viranomais- ja muun toiminnan järjestämiseksi. Tavoitteena on pyrkiä integroimaan terroristijärjestöihin liittyneitä henkilöitä suomalaisen yhteiskunnan sääntöihin viranomaisten välisellä yhteistyöllä ja yhdistysten tuella.

Äärifundamentalistisen islamin houkuttelemina on Suomessa tunnistettuja taistelualueille lähtijöitä noin 80, mutta todellinen lukumäärä lienee suurempi. Määrä on kansainvälisesti vertailtuna huolestuttava. Palanneita on tunnistettu 20 henkeä. Sisäministeriö on heidän kotiuttamisekseen laatinut vankien yhteiskuntaan palauttamista muistuttavan suunnitelman.

Erona on kuitenkin se, että terroristisessa tarkoituksessa ulkomaille lähteneitä harvoin kyetään juridisesti rankaisemaan näytön puutteessa, vaikka taistelualueelle matkustamisen tarkoitus onkin ollut selvää kuin pläkki. On niin ikään selvää, että palaajat herättävät pelkoa ja epäluuloa niin valtaväestössä kuin omissa yhteisöissään.

Koska ohjelma terroristitaistelijoiden sopeuttamiseksi takaisin suomalaiseen yhteiskuntaan perustuu vapaaehtoisuuteen, on ohjelman tavoitteiden saavuttaminen kyseenalaista. Palaajilla ei toisaalta saa olla ohituskaistaa yhteiskunnan sosiaalipalveluihin.

Tukitoiminnan ohella tulee tarkastella uudestaan myös suomalaista lainsäädäntöä, jonka mukaan matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten on jo nykyään rangaistava teko. Rangaistussäännös ei kuitenkaan koske taistelualueelta palaavia. Ylipäätään taistelualueella oleskelu terroristisessa tarkoituksessa – riippumatta siellä mahdollisesti todistamattomiksi jäävistä yksittäisistä teoista – on säädettävä rangaistavaksi.

Terroristeilta on voitava perua mahdollinen turvapaikkaoikeus ja lisäksi tulee selvittää kaksoiskansalaisten osalta mahdollisuudet Suomen kansalaisuuden menettämiseen.

Terrorismia ei saa ymmärtää saati rankaisematta jättämisellä edes hiljaisesti hyväksyä. ISIS:n toimintaan osallistuminen on terrorismia sen kaikkein karmeimmassa muodossa.

One thought on “Terrorismia ei pidä hyväksyä”

  1. On aika erikoista että jos lähtee taistelemaan Suomesta Isisin riveihin, joka on kansainvälisesti todettu terroristi-, rikollis- ja ihmisoikeusrikkojajärjestöksi, niin voi säilyttää Suomen kansalaisuuden ja palata Suomeen.
    Tällaisten henkilöiden paluu Suomeen on todellinen terroristi uhka maallemme.
    Blogin kirjoittajan kanssa olen siis samaa mieltä ja totean että hänellä on varmaankin ministerinä tähän asiaan mahdollista vaikuttaa. On varmaa että lähes koko Suomen kansa Vihreitä lukuun ottamatta on samaa mieltä kuin ministeri, eli ihmettelen miksi asiaa ei saada järjestykseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *